Demir Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Demir Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Demir, vücudun büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyduğu minerallerden birisi olarak kabul edilir. Vücudunuz, akciğerlerden vücudun tüm bölgelerine oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobini ve kaslara oksijen sağlayan bir protein olan miyoglobini yapmak için demir kullanır. Vücudunuzun ayrıca bazı hormonları yapmak için demire ihtiyacı vardır.

İnsan Vücudunun Ne Kadar Demire İhtiyacı Vardır?

Her gün ihtiyacınız olan demir miktarı yaşınıza, cinsiyetinize ve çoğunlukla bitki bazlı bir diyet tüketip tüketmediğinize bağlıdır.

Hangi Gıdalar Demir İçerir?

Demir, birçok gıdada doğal olarak bulunur ve bazı güçlendirilmiş gıda ürünlerine eklenebilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri yiyerek önerilen miktarda demir alabilirsiniz:

Yağsız et, deniz ürünleri ve kümes hayvanları.

Demir takviyeli kahvaltılık gevrekler ve ekmekler.

Beyaz fasulye, mercimek, ıspanak, barbunya ve bezelye.

Kuruyemiş ve kuru üzüm gibi bazı kuru meyveler.

Gıdadaki demir iki şekilde bulunur: hem demiri hem de nonheme demir. Hem olmayan demir, bitkisel gıdalarda ve demirle güçlendirilmiş gıda ürünlerinde bulunur. Et, deniz ürünleri ve kümes hayvanları hem heme hem de nonheme demir içerir.

Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve turunçgiller, çilek, tatlı biber, domates ve brokoli gibi C vitamini içeren gıdalarla birlikte yediğinizde vücudunuz bitki kaynaklarından gelen demiri daha iyi emer.

Ne Tür Demir Diyet Takviyeleri Mevcuttur?

Demir, birçok multivitamin-mineral takviyesinde ve sadece demir içeren takviyelerde bulunabilir. Takviyelerdeki demir genellikle demir sülfat, demir glukonat, demir sitrat veya demir sülfat şeklindedir. Demir içeren diyet takviyeleri, etiketlerinde çocukların erişemeyeceği bir yerde saklanması gerektiği konusunda uyarıda bulunur. Demir içeren ürünlerin kazara aşırı dozda alınması, 6 yaşından küçük çocuklarda ölümcül zehirlenmelerin önde gelen nedenlerinden birisi olarak gösterilir.

Daha iyi ve daha sağlıklı bir yaşam için uzman görüşlerine, güncel trendlere ve kişiye özel içeriklere ulaşmak için LifeClub web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.