Gaziantep’te 250 Yıldır canlılığını koruyan pazar: Almacı Pazarı Esnafı Zorda? Gaziantep'in Tarihi Pazarı 'ALMACI PAZARI'nın, esnafı fiyatlarda dertli! Gaziantep'in 250 yıllık pazarının hikayesi nedir?
Kış aylarında tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan ve kentin en önemli mutfak kültürü arasında yer alan ve aynı zamanda önemli bir gelir kaynağı da olan kurutmalık sebze sezonunun başlamasıyla üreticilerin yoğun mesai dönemi de başladı.
Yöresel ürünlerin satıldığı Elmacı Pazarı’nda da sezona hazırlıklar devam ediyor. Gazianteplilerin kendi kışlık ürünlerini hazırladığına dikkat çeken çarşı esnafı, yerel halktan ziyade gurbetçi ve turistlere satış yaptığını dile getiriyor.
“EYLÜL AYININ SONLARINA KADAR KURUTMALIK SEZONU DEVAM EDIYOR”
Gaziantep’te 7 senedir bu işi yapan Adanalıoğlu baharatları işletmecisi Hasan Kanmaz “Kışlıkları, Gaziantep’in halkı zaten kendisi yapıyor. Biber, patlıcan, kabak ve domates gibi birçok çeşit sebzenin kış aylarında kullanılabilmesi için asırlardır uygulanan kurutma tekniği bu yılda tabii uygulanmaya başladı. Buralı insanlar çok nadir gelip alıyor. Daha yeni mahsul salçalar çıkmadı. Şu an sattıklarımız gecen senedeki mahsul. Şu anda salçamız eski mahsul olduğu için 60 liradan satıyoruz. Yeni mahsul çıktığı zaman aşağı yukarı 70-80 liradan satılır. Patlıcan, biber, kabak, salatalık hepsi 50 liradan satılıyor ve yeni mahsul. Eylül ayının sonlarına kadar kurutmalık sezonu devam eder ”dedi
BIZIM MÜŞTERILERIMIZ YEREL HALK DEĞIL TURIST
Bir diğer esnaf ise “Geçen yıl bu zamanlar sabah 8’de başlardı mesaimiz. İnsanlar geçecek yer bulamıyordu. Ama şu an hem zamlardan hem de pandeminin geri dönüyor olmasından korktukları için gelemiyorlar. Geçen ay 40 lira olan kuru patlıcan, şu an 60 lira. Bir şeylerden kısmaktan ve eksik yaşamaya alıştık artık. Biz gurbetçileri bekliyoruz. Bizim müşterilerimiz yerel halk değil, daha çok turist. Bizim ipliklerimizde 50 tane kuru patlıcan takılı. Geçenlerde gelen bir müşterim yarım iplik yani 25 tane istedi.” ifadelerinin kullandı.
GAZİANTEP ALMACI PAZARI'NIN TARİHÇESİ
Gaziantep'in tarihi Almacı Pazarı, asırlardır misafirlerini ağırlamanın yanı sıra canlılığını koruyarak ayakta durmaya devam ediyor. Şehir merkezinde yer alan tarihi Almacı Pazarı, şehrin eski Antep’i olarak bilinse de ticaret anlamında merkezi konumunda yer alıyor.
Yöresel ve organik ürün denilince akla ilk gelen yer olan tarihi Almacı Pazarı’ndaki esnaflar, asırlardır ahilik anlayışı, kültürel tarihi ve kuşaktan kuşağa aktarılan işyerleriyle çarşıyı ayakta tutmaya çalışıyor.
Geçmişte elma meyvesinin nadir bulunması ve bu tarihi pazarda tane ile satışa sunulması nedeniyle “Elmacı ve Almacı Pazarı” ismiyle anılan çarşıda, çeşitli baharatlar, Antep fıstığı, kurutmalık sebze ve ürünler, acılı acısız salçalar, şire ürünleri, satılıyor. Çarşı ziyaretçilerine de Gaziantep'in toprağında yetişen tüm ürünlerin koleksiyonunu sunuyor.
Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri arasında yer alan çarşıda, ziyaretçiler doğal ve organik ürünleri satın alma fırsatını bulabiliyor. Çarşıdaki dükkânlarda yaz mevsiminde patlıcan, biber, acur ve kabak kurutmalıkları; kış mevsiminde ise kuruyemiş çeşitleri, üzümden yapılan pestil, sucuk, dilme, biber ve domates salçaları ile süsleniyor.
Antep fıstığının tezgahlardaki üstünlüğü çarşıdaki tüm dükkanlarda kendisini hissettirirken, kavrulmuş tuzlu fıstığın yanı sıra mevsimine göre taze ben fıstık, ağaç altı ve kuru kırmızı fıstıklar da yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.