Antep Fıstığı Meclis Gündeminde...Yıllardır Yaşanan Antep Fıstığı'nda Fiyat Krizi Ne Zaman Son Bulacak?

Antep Fıstığı Meclis Gündeminde...Yıllardır Yaşanan Antep Fıstığı'nda Fiyat Krizi Ne Zaman Son Bulacak?
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul'dan TBMM'ye anfıstığı soru önergesi

TBMM'sGaziantep birçok tarımsal ürün ile ön plana çıkmakta ise de, özellikle Antep fıstığı ile tarımsal üretimdeki yerini almaktadır. Gaziantep’teki çiftçilerimizin büyük çoğunluğu geçimini, adıyla özdeşleşmiş, emek ve masraf isteyen, baklavadan yemeklere, tatlılardan çerezlere kadar hemen her alanda gıda sektörünün değişmez lezzetleri arasında yer alan Antep fıstığı ile sağlamaktadır.

Tarım ürünlerinde artan girdi maliyetlerine paralel olarak Antep fıstık üreticileri de maliyet artışlarından ciddi anlamda etkilenmekteler. Fıstık üreticilerimiz artan girdi maliyetleri yüzünden ürününden istediği oranda kâr elde edemiyor. Antep fıstığında şu anda hasadı sürdüren üreticiler, ürünün fiyatının çok düşük olmasından şikayet ediyorlar. Çiftçi, ürettiği mahsulün fiyatı için tüccarların ağzına bakıyor. Serbest piyasa koşullarında fiyat belirleme ne yazık ki çiftçi ve üreticiye olumsuz yansıyor. Düşük fiyata satın alınan Antep fıstığı, tüccarlar tarafından yüksek fiyatlara tüketicilere satılıyor.

Diğer taraftan ise Antep fıstığında özellikle yok yılını bekleyen çeşitli sektörlerden alıcılar ‘stok’ tutma eğilimine gidiyor. Üreticilerin verdiği bilgiye göre, ilk hasat zamanında üreticinin depolama sıkıntısını fırsat bilen stokçular, düşük fiyattan aldıkları fıstıkları depolayıp piyasada fıstık azalıp fiyat arttıkça satışa geçiyor. Üstelik bu stokçular çoğu zaman tarımla hiçbir bağı olmayan pek çok sektörden kişiler oluyor. Ziraat Odaları da bu nedenle sık sık piyasayı regule edebilecek devlet müdahalesi beklentisini iletiyor. Aynı şekilde çiftçi de fındıkta olduğu gibi Antep fıstığında da devletin bir müdahale alım fiyatı belirlemesini, üretici ve tüketici fiyatlarının daha yakından izlenmesini istiyor. Açıklanmayan fıstık taban fiyatı çoğu zaman tüccarların malı ucuza kapatmasına ve sonradan fiyat artışına sebep olmaktadır. Acil olarak Güneydoğu Tarım Birlikleri veya benzer bir kuruluş yeniden oluşturulmalı, fıstık taban fiyatı önceden belirlenerek üreticinin mağduriyeti giderilmelidir.

 

Bu bağlamda;

1-    Türkiye’de üretilen birçok ürüne taban fiyat uygulaması yapılırken Antep fıstığına yönelik neden taban fiyatı uygulaması yapılmamaktadır?

2-    Antep fıstığıyla ilgili taban fiyat belirleme ve üreticiyi korumaya alma konusunda bakanlığınızın ne tür bir girişimi olacaktır?

3-    Antep fıstığı üreticilerinin mallarına taban fiyatı belirlenmesi ve binlerce üreticinin malının 3-5 tüccarın inisiyatifine bırakılmaması konusunda sorumluluk almayı düşünüyor musunuz?

4-    Antep fıstığıyla ilgili fiyat dengesi sağlayacak ve üreticilerin mahsulüne sahip çıkacak bir birlik ya da kooperatif kurmak için Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?

5-    Antep fıstığında fiyat istikrarının sağlanması ve üreticinin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının kurulması konusundan bakanlığınızın neden bir çalışması yoktur? Bu konuda Bakanlığınız bir çalışması olacak mıdır?

6-    Üreticinden çok düşük fiyata alınan Antep fıstığı vatandaşa gelene kadar neden bu kadar pahalı olmaktadır? Bu durum fıstık üreticisini ciddi anlamda mağdur etmektedir. Bu durumu nasıl engelleyeceksiniz?

7-    Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, bilimsel yollarla gerçekçi bir fıstık rekoltesi belirlenmesi için bir çalışmanız var mıdır?

8-    Hasat dönemi başlamadan gerçekçi bir rekolte belirleyerek, üreticinin alın terinin karşılığını alacağı bir taban fiyat açıklayarak, aracıların ise bu taban fiyatın altında fıstık almasının önüne geçmeyi düşünüyor musunuz?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.