Gaziantep'te Konut Fiyatlarının Yükselmesinin Sorumlusu Kim? Emlakçılar mı Mülk Sahipleri mi? Gaziantep'te 2+1 Konutun Fiyatı Nerdeyse 1 Milyon TL'ye Ulaştı
Yüksek konut fiyatlarından emlakçılar da dertli
Türkiye’de konut fiyatları aldı başını gidiyor. Her geçen gün inşaat maliyetlerine paralel olarak sıfır konut fiyatları yükselirken, ikinci el konut fiyatları da artmaya devam ediyor. Söz gelimi 2+1 konut fiyatı 1 milyon TL’ye ulaşırken, ikinci el konutlarda ise bu oran 800 bin TL oldu.
KONUT FİYATLARI YÜZDE 110 ARTTI
Türkiye’de konut enflasyonu bu yönüyle tepkilere neden olurken bir araştırma ülkedeki konut fiyatlarındaki artışların ne denli yüksek olduğunu gözler önüne serdi. AB İstatistik Ofisi (Eurostat) 2021 ile 2022 ilk çeyrekleri arasında konut ve kira fiyatlarının yıllık ne kadar yükseldiğini açıkladı. Buna göre Türkiye'de ev fiyatları yüzde 110 yükselirken Avrupa’da artış oranı ise yüzde 10 oldu.
FİYATLAR ALDI BAŞINI GİDİYOR!
Ülke genelinde konut fiyatlarının geldiği durum bu olurken Gaziantep’te de manzara değişmedi. Kent genelinde konut fiyatları, ülke genelinde olduğu gibi yüzde 110’ları aşan oranlarda arttı. Söz gelimi geçtiğimiz yıl 400 bin TL olan ikinci el konut fiyatları 2022 yılında 800 bin TL’ye kadar yükseldi. 3+1 konutlarda ise bu oran 1 milyon TL’yi aştı. 2+1 ve 3+1 sıfır konutlar ise ateş pahasına satılıyor. Kentte yeni yapılmış 2+1 daire fiyatı 1 milyon 59 bin TL. Yeni yapılmış 3+1 daire fiyatı ise 2 milyon TL’den başlıyor.
KİRACI OLMAK DA ZOR!
Satılık konutlarda durum böyle iken Gaziantepli vatandaşlar için ev sahibi olabilmek adeta hayalden öteye gidemiyor. Öte yandan kiralık konutlarda da 2 bin TL’nin üzerine çıkan kira bedelleri vatandaşın bütçesini zorluyor. Söz gelimi kentte 2+1 daireler için istenen kira bedelleri 2 bin 500 TL ila 4 bin TL arasında değişiyor. 3+1 dairelerde ise 3 bin 500 TL’den başlayan kira bedelleri 8 bin TL’ye kadar çıkıyor.
"FAHİŞ FİYATLARLA MÜCADELEYE DESTEK İÇİN HAZIRIZ"
Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, taşınmaz satışlarında veya kiralanmasında emlakçıların belirleyici olmadığını söyledi. Aytaç, ''Oda olarak bizlerde bu artışlarla mücadele ediyoruz. Artışlarla ilgili yanlış bir algı oluşturuluyor. Gaziantep'te fahiş fiyatlarla mücadelede yapılacak çalışmalara istendiği takdirde her zaman destek vermeye hazırız. Bunun dışında bizim mülk sahiplerinin belirlediği fiyatlara bir yaptırım yapmamız söz konusu olamaz.’’
"ALGILARIN SONA ERMESİNİ İSTİYORUZ"
Taşınmaz satışlarında veya kiralanmasında emlakçıların belirleyici olmadığına dikkat çeken Aytaç, ''Emlakçı alıcı ve satıcı arasında bir aracıdır. Mülk sahibi evinin kira veya satış bedelini kendisi belirliyor. Esnafımız elinden geldiği kadar düşürmeye ve satıcıyı ikna etmeye çalışıyor. Fiyatlardaki fahiş artışlar emlakçı esnafımıza fayda değil, zarar vermektedir. Artışlar nedeniyle alım-satım oranları da düştü. Bu nedenle fiyat artışından emlakçı esnafının sorumlu tutulması yönündeki algıları sona ermesini istiyoruz."
"DENETİM YETKİMİZ YOK"
Fiyat artışlarıyla ilgili olarak meslek odalarına yönelik bazı eleştiriler yapıldığına da dikkat çeken Aytaç “Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep Tüm Emlakçılar Odası'nın da gayrimenkul taşınmaz fiyatlarının denetimi konusunda bir yetkisi yoktur. Bu konuda denetim yetkisi Ticaret Bakanlığı'na bağlı illerdeki müdürlüklerdir. Gaziantep'te fahiş fiyatlarla mücadelede yapılacak çalışmalara istendiği takdirde her zaman destek vermeye hazırız. Bunun dışında bizim mülk sahiplerinin belirlediği fiyatlara bir yaptırım yapmamız söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.