Bu Fiyatlara Kurban Kesilemez! Besiciler: Vatandaşımız kurban vecizesinin yerine getirildiğinden emin olmalı.
Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte kurbanlık telaşı da başladı. Bir araya gelen üretici birlikleri kurban fiyatlarını belirledi. Birliğin açıklamasına göre kurban fiyatlarına geçen seneye göre yüzde 100 zam geldi. Geçen sene kilogramı 35 TL olan Hallik koyunun kilosu 70 TL, Dananın kilogramı 30 TL’den 65 TL’ye yükseldi.
Bir zamanlar hayvancılığın merkezi konumunda bulunan Gaziantep’te de hayvancılık ile uğraşan kişilerin sayısı da hayvan sayısı da azaldı. Son dönemlerde fahiş oranda artan maliyetler sonrası yetiştiricilikten vazgeçen üreticilerin de sayısında da artış gözlenirken yetiştiriciye bir darbe de kurbanlık satışına çıkan zincirli marketler vurdu.
“KESİLDİĞİNDEN EMİN MİSİNİZ?”
Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlar kurbanlık alımı için satış yerlerine giderken bazı vakıf ve derneklerin piyasanın çok altında bağış toplamaya başladığına dikkat çeken besiciler, “Bunların birçoğu vekâlet dahi almıyor. Vatandaş ‘Kurban ibadeti hakkıyla yerine getiriliyor mu?’ sorusunu kendisine sormalı. Bu işin vebali var” şeklinde konuştular.
Başta zincir marketler olmak üzere kurban ibadeti işine el atarak bunun ticarete döküldüğünü ileri süren besiciler” Bazı vakıflar yurt içi kurban bağış fiyatını 2 bin 500 TL’ye kadar düşürürken, yurt dışı için bin 250 TL’ye kesim yapabildiğini belirten yardım derneği ilanları ile karşılaşıyoruz. Kurban edilmesi gereken koçun kilogramı belli. Bu fiyatlarla kurban kesilmesi mümkün değil. Vatandaş, bağış yaparak bir hayır işliyor. Ama bunu kurban vecibesini yerine getirdi demek imkansız.” dediler.
‘”KURBAN PAKETİNDEN 3 KOL ÇIKIYOR”
Marketlerde konunun tamamen ticarete döküldüğünü belirten besiciler, ‘ “Vekâleti verende değil ama alanda büyük sorun var. Tamamen yanlış bir işlem yapılıyor. Kurban pasta değil ki bir dilim alayım diyesin. Artık market zincirlerinin kendine gelmesi lazım, çok büyük vebal alıyorlar.
Maketlerin sattığı et size kutu içinde kesilmiş geliyor, içinden 3 kol çıkıyor. Bu ne demek, daha önce kesilmiş, yeni kesilenle kiloyu dolduruyorlar. Bu kurban değil et satışıdır. Diyanet acilen, bu iş ticarette dökülmesinin önüne geçmeli.
İlanları görüyoruz; 12 kilo koç satışı yapıyor. 12 kilo koçun canlısı 24 kilo eder. Diyanet İşleri Başkanlığının fetvası var. Fetvada ‘Ya yaşını dolduracak ya da annesinin boyuna gelmiş 6 aylık olacak’ ibaresi bulunuyor. 24 kilo koç olmaz. Buna ancak kuzu diyebilirsiniz. Bu kabul edilemez” sözleri ile yanlışa dikkat çektiler.
VATANDAŞ DA GÜVEN DUYMUYOR
Alım gücü düşen vatandaş artık ibadetini yerine getirmekte zorlandığını ifade ederken marketlerin kurban satışına güvenmediklerini dile getiriyorlar. Piyasadaki pahalılıktan yakınan ama gerçekte olması gereken fiyatları da bildiklerini belirten vatandaşlar vakıfların kurban bağışı için yardım çağırılarına da güven duymadıklarını belirtiyorlar.
Ekonomi ile savaş vermenin çok zor olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Bu yıl kurban kesmeye gücümüz yetmeyecek. Artık artan fiyatlara yetişemiyoruz, hayat çok pahalı! Kurbanlık fiyatları alım gücümüzü zorluyor. Yardım derneklerinin piyasa şartlarına bakarak kurbanda kampanya bağışlarını ise ibretle izliyoruz. Hayvanın kilogramı, mevcut fiyatları ortada iken, nasıl kurban fiyatının altında bağış toplar ve buna kurban adını verirsin? İnsanımız bu konuda çok dikkatli olmalı” şeklinde konuştular.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.