Gaziantep Şehir Hastanesi Meclis Gündemine Taşındı
Kanun teklifiyle ilgili sözcülerimiz söylenmesi gereken hemen hemen her şeyi söylediler, şunu söyleyebilirim ki: Bu gelen teklifle gerçekten Türkiye'deki beyin göçü durdurulamaz. Tıp eğitimi gittikçe batıyor, artık doktor yetiştiremez durumdayız ve sağlık maalesef özel sektöre devredilmiş gibi. Ama ben, bugün söylenmesi gerekenler söylendiği için başka bir konuyla ilgili bazı şeyleri ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin şehir hastaneleri serencamı ve yılan hikâyesine dönen Gaziantep Şehir Hastanesinin yapımını anlatacağım değerli arkadaşlar.
AKP iktidarının sağlığa ilişkin geçmişine kısaca bakacak olursak ilk, birinci basamak sağlık hizmetleri kadük duruma düşürüldü; sağlık ocakları işlevsiz hâle getirildi, daha sonra şehir merkezlerinde yer alan dispanserler, devlet hastaneleri ve dal hastaneleri birer birer kapatıldı. Bu hamlelerle sağlık hizmetlerinin ilk basamağı tasfiye edildi. Daha sonra sıra eğitim ve araştırma hastanelerine geldi, özellikle büyük şehirlerde bulunan eğitim ve araştırma hastaneleri siyasi iradenin direkt ve bilinçli müdahaleleriyle niteliksiz ve işlevsiz hâle getirildi. Bu durum, şehir hastanelerinin açılabilmesinin de gerekçesi olarak ortaya konuldu.
Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın 3'üncü fazı olarak nitelendirilen şehir hastaneleri süreci Temmuz 2006'da sağlık hizmetlerinde "yap-kirala-devret" olarak adlandırılabilecek kamu-özel ortaklığı modeliyle ilgili uygulama yönetmeliğinin devreye girmesiyle başladı. Şehir hastaneleri uygulamaya girdiği günden bu yana sürekli eleştirilerin odağındadır ama en çok eleştirilen Gaziantep Şehir Hastanesinin yapım hikâyesini size anlatacağım değerli arkadaşlar.
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "On dört yıllık hayalim." dediği kamu-özel ortaklığıyla yapılan şehir hastanelerinden biri olan Gaziantep Şehir Hastanesi 1.875 yataklı. Hastanenin ihalesi 2012 tarihinde yapıldı, temeli 27 Aralık 2013 tarihinde atıldı, eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafında açılışı yapıldı. Temel atma töreninde alışığız ya, hastanenin yapımını üstlenen firmanın yetkilisini yanına çağırdı ve 29 Mayıs 2016 tarihinde teslim edin." dedi. Üç yıl tanınmıştı, bakın üç yıl. Üç yılda tamamlanması gerektiği düşünülen hastane süreci tam 4 tane Sağlık Bakanı değiştirdi ama on yılda hastanenin bugün kabasının yüzde 50'si ya yapılmış ya yapılmamıştır, şu anda da inşaatı durmuş durumda.
Hastane tamamlanmadı fakat bürokrasi ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Mart 2019'da dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'le birlikte hastanede incelemelerde bulundu. Bakan Koca burada gazetecilere yaptığı açıklamada "Gaziantep Şehir Hastanesi, İstanbul ve Ankara'dan sonra 3'üncü büyüklükteki şehir hastanemiz ve gelecek yıl bitirilmesini hedefliyoruz." dedi. Ne zaman? 24 Mart 2019 yani 2020'ye ertelendi.
Maliyeti 636 milyon euroydu. Yatırım bedeli 636 milyon euro olarak açıklanan 1.875 yataklı Gaziantep Şehir Hastanesinin yapımını Webuild, Kayı İnşaat, Samsung C&T ve Actus Portföy'den oluşan 4'lü bir konsorsiyum üstlendi. Bu firmalar süreci tamamlayamadıkları için hastanenin yapımını son olarak Rönesans Holding aldı. Fakat ilginç bir durum vardı ki Rönesans Holding bu işi hiç teslim almamış çünkü hiçbir açıklama yapmadı. Fakat daha sonra işi teslim almadığını nereden öğreniyoruz?
Birleşim Mühendislik adında bir firma mart kuruyla toplam 590 milyon 409 bin 886 TL'ye ihaleyi kazandığını duyurdu. Rönesans ne oldu? Bilmiyoruz. Antep Şehir Hastanesinde yaşanan sorunlara ilişkin birçok defa Sağlık Bakanlığına soru önergesi verdim ama bugüne kadar verilen hiçbir cevap yok.
Bugün Gaziantep yerel gazetelerinde Gaziantep Şehir Hastanesinin yapım durumuna AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahale edeceği müjdesi verildi. Yani tek adam; Sağlık Bakanı yok devrede, İl Sağlık Müdürü yok. Peki, bu açıklamayı kim yapıyor? İl Sağlık Müdürü diyor ki: "Cumhurbaşkanımız duruma el koydu." Ama on yıl geçti, şehir hastanesi maalesef şu anda dediğim gibi kaba inşaatının yüzde 10'u tamamlanabilmiş.
Antepli "Hastanem nerede?" diye soruyor. Japon firmanın çekilmesinin gerekçesi olarak zemin etüdünün sağlam olmadığı iddia ediliyor. Yine, Gaziantep devlet hastanelerinden biri olan Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi dere yatağına yapıldığı için kayma olduğu iddia ediliyor. Gaziantep'te sağlık özel sektöre devredilmiş, kamu elini ayağını çekmiştir maalesef.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.