Gaziantep'te Kahvecilerde Çaresiz Kaldı! Kahveciler şeker ve çaya gelen zamlar dışında meşrubat fiyatlarının da kat be kat artmasından dolayı ZAM yapacaklar

Gaziantep'te Kahvecilerde Çaresiz Kaldı! Kahveciler şeker ve çaya gelen zamlar dışında meşrubat fiyatlarının da kat be kat artmasından dolayı ZAM yapacaklar
Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, artan maliyetler karşısında çaresiz kaldıklarını ve yapılacak olan herhangi bir zammın bile esnafını kurtarmadığını dile getirdi. Girdilerin fazlalığından yakınan Oda Başkanı İsabeşe, bayram sonrasında yeni bir tarife uygulama kararı aldıklarını aktardı.

Şekere ve çaya gelen zamların esnafın boyunu aştığını söyleyen İsabeşe, “Şeker ve çaya gelen zamlar dışında meşrubat fiyatları da kat be kat arttı. Yeni bir fiyat tarifesi çıkardık ancak çıkarttığımız tarifeler bile bizi kurtarmıyor, kurtaramadığı gibi de uygulama noktasında sıkıntılar yaratıyor. Tarifeler uygulandığında ise satışlarımız düşüyor, esnafımızın mağduriyeti çok büyük” dedi.

‘SATIŞLAR DÜŞÜYOR!’

Artan maliyetler nedeniyle kahvehanelerde çayı 3 TL’ye, çay ocaklarında ise 2,5 TL’ye çıkardıklarını ancak tarifelerde yapılan değişiklikler nedeniyle satışlarda düşüşler yaşandığını dile getiren İsabeşe, “Biz çaya zam yaptıkça müşteri potansiyelimiz düşüyor, kahvehane ve kafelerde bir meşrubat 7-8 TL’den aşağı değil, 3-4 kişilik bir müşteri grubu kafeye oturduğu zaman ödeyeceği hesap belirli bir iki tane içseler 70- 80 TL’den aşağıya hesap ödemeleri mümkün değil, müşterilerimiz de ödeme yapmakta zorlanıyor. Bizlerin zam yapması hem maliyetlerimizi kurtarmıyor hem de müşteri potansiyelimizi düşürüyor” diye konuştu.

‘GİRDİ FİYATLARI DÜŞMELİ’

Sıkıntılarının çözülmesi noktasında atılması gereken adımlardan bir tanesinin girdilerde düşüş yaşanması gerektiğini ifade eden İsabeşe, “Bayram sonrasında yeni bir tarife çıkarma kararı aldık ancak tarife çıkarmak da yine bizlerin zararına oluyor. Ürünlerin bizlere geliş maliyetlerinin düşmesi ve satış yaşanması bizleri rahata erdirip biraz da olsa para kazanmamızı sağlayacak ancak aldığımız duyumlara göre meşrubatlara tekrar zam yapılacak deniyor” ifadelerini kullandı.

‘DOLAPLAR BOŞA ÇALIŞIYOR’

Dolapta sattığımız meşrubat ürünleri bizlerin maliyetlerini karşılamıyor diyen Başkan İsabeşe, elektriğe gelen zamlardan dolayı dolaptaki ürünlerin ancak kendi kendisini karşıladığını ve dolapların boşa çalıştığını söyledi. 

Kira fiyatlarının ve elektriğe gelen zamların da esnafı dar boğaza sokan sebeplerden bir tanesi olduğunu kaydeden İsabeşe, “300 TL’den aşağı tüp bulamıyoruz, geçtiğimiz aylarda çaya yüzde 43,7, kahveye yüzde 21, şekere yüzde 20 zam geldi. Meşrubat zaten firmalar kendi kafasına göre zam yapıyor. Bizim de kar marjlarımız düştü. Son yapılan elektrik, doğalgaz zamları da bunun tuzu biberi oldu. Dar kesimlerde ticarethanesi bulunan esnafın daha da zor durumda! Birçok iş yeri ise doğalgaz kullanımı için izin alamıyor bazı işletmelerse hala tüp kullanımına bağlı olarak çalışıyor.  Bu kontrolsüz acayip bir şekilde gelen zamlar bizi çok etkiledi. Bizler de hizmetimizi devam ettirmek için zam yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.