Gaziantep ihracat rekortmeniydi FABRİKALARDAN İŞÇİ ÇIKARTILIYOR...Gaziantep'te halıcılar işçi çıkartıyor! Gaziantep'te işsizliği halı tetikliyor Kaç işçi işten çıkarıldı?

Gaziantep ihracat rekortmeniydi FABRİKALARDAN İŞÇİ ÇIKARTILIYOR...Gaziantep'te halıcılar işçi çıkartıyor!  Gaziantep'te işsizliği halı tetikliyor Kaç işçi işten çıkarıldı?
Türkiye’nin en büyük mikane halı ihracatı merkezi olan ve aylık en az 350 milyon dolar ihracat payı bulunan Gaziantep’te, ABD sektöründe ihracat sıkıntısı yaşanması nedeniyle ihracat biran % 65’e düştü. Halıdaki % 35’lik düşüş Gaziantep’teki bir çok halı fabrikasında işçilerin çıkarılmasına sebeb olduğu iddia edilirken son 10 günde toplam 500 işçinin işten ayrıldığı öne sürüldü.

75 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR
Türkiye’nin ve Dünya’nın en büyük halı ihracatı merkezi olan Gaziantep’te yaklaşık 200’e yakın halı fabrikası bulunduğu ve her geçen günde halı fabrikası artışının görülürken halı sektöründe yaklaşık 75 bin işçinin istihdam edildiği de bildirildi.

SEKTÖRDE İŞÇİ ÇIKARMA VAR MI?
Gaziantep’te yaklaşık 75 kişinin çalıştığı halı sektöründe son aylarda yaklaşık 500 işçinin işten çıkarıldığını ve ihracatın düşmesiyle bu sayısının daha çok artacağı iddia ediliyor.

2022’DE İHRACATTA ŞOK DÜŞÜŞ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, Ocak ayında halı ihracatında yüzde 15,6’lık bir düşüşün yaşandığını açıklamıştı. Kaplan, “ Ocak ayı halı ihracatımız Türkiye geneli yüzde 15.6 düşüşle 198 milyon 754 bin dolar olarak gerçekleşmiştir’ ifadelerini kullanmıştı. Kaplan’ın ilk olarak Ocak ayında açıkladığı Halı ihracatındaki düşüş, Mart ve Nisan aylarında da devam etti. Kaplan, Mart ayında yüzde 9 daha az gerçekleşen ihracatın ardından, Nisan ayında ise Halı ihracatının yüzde 13.9 düşüşle 262 milyon 427 bin dolar gerçekleştiğini belirtmişti.

HALDA KRİZİN AYAK SESLERİ
Tüm bu gelişmelerin ardından TİM tarafından Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı. Mayıs ayında Gaziantep’ten 736 milyon dolarlık ihracat yapılırken, halı ihracatında sert düşüş yaşandı. Mayıs ayında yapılan halı ihracatına ilişkin açıklamalarda bulunan Tim Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, ‘’ Mayıs Ayı Halı İhracatımız Yüzde 35,5 Düşüşle 158 Milyon 229 Bin Dolar olarak gerçekleşmiştir’’ ifadelerini kullandı.
Kaplan’ın bu açıklaması 5 aylık dönemde yaklaşık yüzde 73 oranında gerileme yaşandığının göstergesi oldu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.