Gaziantep'te Kiracı Olmak mı Zor, Ev Sahibi Olmak mı Zor? Gaziantep’te 4 bin TL olarak hesaplanan ortalama kira bedelinin, yeni zam oranları ile nereye fırlayacağı merak konusu.

Gaziantep'te Kiracı Olmak mı Zor, Ev Sahibi Olmak mı Zor? Gaziantep’te 4 bin TL olarak hesaplanan ortalama kira bedelinin, yeni zam oranları ile nereye fırlayacağı merak konusu.
Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artış, artık ev sahibi olmayı hayal haline getirdi. Ancak kira fiyatlarındaki artış da kiracı olmak da zor dedirtecek noktaya geldi. Geçtiğimiz Gaziantep’te 4 bin TL olarak hesaplanan ortalama kira bedelinin, yeni zam oranları ile nereye fırlayacağı merak konusu.

Artan fiyatlara yetişemeyen ve isyan eden vatandaşlar, “ Bu fiyatlarla ev sahibi olmak hayal oldu. Ancak artan kira fiyatları da kiracılığı iyice zorlaştırdı. Ev sahibi olmak mı zor, kiracı olmak mı?” sözleri ile sıkıntılarını dile getiriyorlar.

 YÜZDE 39 ZAMLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Mayıs ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı. Açıklanan Mayıs ayı TÜFE oranlarına göre belli olan kira zam oranı 2022 Haziran ayında yüzde 39,33 oldu.

12 aylık ortalamalara göre hesaplanan tüketici fiyatlarında yüzde 39,33 oranında bir artışın gerçekleşmesi Haziran ayı kira artış oranını da belirledi. Buna göre ev sahipleri yeni ayda kiralara en fazla yüzde 39 oranında zam yapabilecek.

Yasal kira artış oranının, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplandığından ev sahipleri bu oranın üzerinde bir artış yapamayacak. Emlak piyasasındaki artışlardan etkilenen vatandaşlar 1000 TL olan kirasını eğer zam dönemiyse bin 393 TL olarak ödeyecek. 

BOZDAĞ KİRACI VE EV SAHİBİ KORUNACAK DEMİŞTİ

Hükümet tarafından yapılması planlanan kira düzenlemesine ilişkin son açıklamayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yapmıştı. Bozdağ kira sözleşmesi ve zam hakkında yaptığı açıklamada, "Birinci başlık ilk defa kiraya verecek ev sahibi ile kiraya tutacak kişi arasında kira miktarıyla ilgili nasıl bir ölçü konabilir, iki tarafın hukukunu koruyan bununla ilgili çalışma yapılması talimatını verdik. Arkasından oturanlarla ilgili artış oranı nasıl olacak, ne olacak, neye göre yapılacak, TÜFE, TEFE, diğer enflasyon rakamları, başka şeyler, bütün bunları da dikkate alarak hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyan ortak bir formül. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor." ifadelerini kullanmıştı.

UZMANLARIN 5 ÖNERİSİ

Uzmanlar kiraları düşürmek adına, “İlçe belediyeleri konut arsası üretmeli. Belediyeler imar uygulamalarında daha hızlı ve etkin olmalı. Belediyelerin maliyet artırıcı yaklaşımları gündemden kaldırmaları lazım. Ticari imarı olan parseller ticaret/konuta dönüştürülmeli. Kullanılmayan ticari alanlar konut olmalı” önerilerinde bulunuyor.

ORTALAMA KİRA FİYATIMIZ, 4 BİN TL OLMUŞTU

Konut ve kira fiyatlarında artışların göze battığı kent olan Gaziantep’te, ev sahibi olmak kadar ev kiralamak da hayal oldu. Gaziantep’te ortalama kira fiyatlarının 4 bin TL olması ve ev sahipleri tarafından talep edilen kira fiyatlarına güç yetmezken Haziran ayında yapılacak olan ortalama kira zammında vatandaş tepkisi dikkat çekti. 

‘Fakiri çaresiz, zengini mecbur bırakıyorlar sistem harika işliyor’ diyerek sitem eden vatandaş, “Ev kiralarına el atılmazsa hepimiz sokakta yaşayacağız gibi duruyor, mülteciler de bizim yerimize bizim ülkemizde evlerinden oturur bizi izlerler sanırım” şeklinde tepki gösterdi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.