Gaziantep'in Elmacı Pazarı’nda işler yolunda gitmiyor. Esnaf, etiketlerde yazan rakamlardan utandıklarını ve zamlarla baş edemediklerini dile getiriyor.

Gaziantep'in  Elmacı Pazarı’nda işler yolunda gitmiyor. Esnaf, etiketlerde yazan rakamlardan utandıklarını ve zamlarla baş edemediklerini dile getiriyor.
Gaziantep halkının ve turistlerin sıklıkla tercih ettiği; domates ve biber kurulukları, sumak ve nar ekşisi, melengiç kahvesi gibi birçok doğal ürünün satışının gerçekleştiği Elmacı Pazarı’nda işler yolunda gitmiyor. Esnaf, etiketlerde yazan rakamlardan utandıklarını dile getiriyor.

Gaziantep'in yöresel yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutulmuş dolmalık sebzeler ve salçalar Elmacı Pazarı’nın tezgâhını süslemeye devam ediyor ancak gelen zamlar ve hayat pahalılığı vatandaşın tezgâhta duran ürünü sofrasına taşımaya büyük oranda engel oluyor.

‘FİYATLAR İKİYE KATLANIYOR’

Salça fiyatlarını geçen sene 30-35 TL arasında satışa çıkardıklarını dile getiren Elmacı Pazarı işletmecilerinden Yusuf Kenan Özsefil, “Salçalar şuan 50 TL’den satışta. Fiyatların bu şekilde olmasının nedeni de üretimin az olması ve hayat pahalılığından kaynaklanıyor. Yeni çıkacak ürünlerin fiyatları da tahminimce şuan ki fiyatın üzerine bir 10-20 TL üzerine koyarak satışa çıkacak. Salçalarımızı en düşük 60 ve 70 TL arasına satacağız galiba durum onu gösteriyor. Kuru biberde de aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Bu durumu üreticilere sorduğumuzda köylünün çoğunun ekim yapamadığını dile getiriyorlar. Gübre fiyatları, işçiliğin yüksek olması ürünün az olması da ister istemez fiyatlara yansıyor. Bir de dünyada bir gıda sıkıntısı var. Gıda az olunca fiyatlar nerdeyse çoğu ürünlerde ikiye katlanıyor. Bu durum da fiyatlarımıza yansıyor ve satışlarımız da düşüyor. Kar oranlarımız da düşüyor, hayat pahalılığı nedeniyle tüm sektörlerde bir sıkıntı var” dedi.

‘ZAMLAR ÇOK ETKİLİ OLDU’

Ürünlerin satış noktasında pahalı olmasının pek çok sebebi olduğunu dile getiren Kenan Özsefil, “Benzin ve mazota gelen zamlar işin içerisine girince ürün nakliyesinin gerçekleşmesi de maliyetli oluyor. İzmir’den buraya gelen ürünlerin kargosu geçen sene 7 bin TL fiyatlarında tutuyordu. Bu yıl ise bu fiyat 21 bin TL’ye kadar dayandı. Üreticiler de bunun maliyetini kar etmek için üzerine koymak zorundalar. Bir de üretimde azlık olunca fiyatlar fırlıyor” diye konuştu.

‘ÜRETİCİ ARTIK ÜRETMİYOR’

Üretimin çoğalması gerektiğini söyleyen Özsefil, Devletimiz üretim destekleme kapsamında hibeler ve ödenekler veriyor ancak sonrasında denetleme yapmıyor. Duyumlarıma göre devletten üretim adına teşvik alarak, tarlasını boş tutanlar varmış. Denetlemeler sıklaşırsa üretimdeki bu hileli durumlar var ise azalır. Biz geçen sene üreticiden aldığımız ürünleri 20 TL’den perakende satıyorduk şuan ise 60 TL’ye satıyoruz. Üretici artık üretmiyor, elindeki stok ürüne 55 TL fiyat çekiyor bizde 5 TL kar ile satış yapmak zorunda kalıyoruz. Bunun nedeni de köylü dışarısında kimsenin elinde ürün bulunmaması ve üretimin azlığı, yaş patlıcan biber olsun şuan onlarda pahalı ve bu da fiyatlara yansıyor. Seneye çıkacak ürünlerinde şimdiden zamları konuşuluyor” ifadelerine yer verdi.

‘SATMAKTAN DA UTANIYORUZ’

Elmacı pazarı esnaflarından Fatih Özsefil, “Her şeye yüzde 80, yüzde 90 zam geldi. Geçen sene biberlerin satışı 35’den başlıyordu 60 TL’ye kadar vardı şimdi fiyatlar 55’den başlayarak 90 TL’ ye kadar dayanıyor. Salçalarımızda 30 TL iken 60 TL’ ye kadar yükseldi. Kurutmalık salça olsun, pul biber olsun nar ekşisi olsun ürünlerin hepsinde fiyatlar çok uçuk biz satmakta zorlanıyoruz. Genelde dışarıdan müşterilerimiz geliyor ama zamlardan sonra onlara da bir şey diyemiyorum. Biz ürünleri bu fiyatlardan satmaktan da utanıyoruz, o hale geldik. Bunun bir çaresinin bulunmasını istiyoruz. Devlet büyüklerinin bu ve bunun gibi sorunlara çözüm bulması lazım, hepimizin bir çare bulması lazım” şeklinde konuştu.

Kaynak: Gaziantep Ekspres

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.