Gaziantep'in İnönü Caddesi Suriyelilere Teslim Oldu! “Caddeden Türk vatandaş geçmiyor”...Esnaf: 'İnönü Caddesi Suriyelilerin gelmesi ile birlikte çok kötü bir duruma geldi. Biz İnönü Caddesi’nde çok kötü olaylara şahit olduk
2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından milyonlarca sığınmacı, ülkemize gelmişti. Resmi rakamlara göre Gaziantep’te 463 bin mültecinin yaşıyor. Gayri resmi rakamlara göre ise Gaziantep’te yaşanan mülteci sayısı 500 binin üzerinde.
Gaziantep’in en işlek caddelerinden biri olan İnönü Caddesi, eski günlerinden çok uzak. İnönü Caddesi’nin Suriyelilere teslim olduğunu ifade eden vatandaşlar mültecilerden şikâyetçi…
CADDE SURİYELİLERE TESLİM
İnönü Cadde’si üzerinden geçen kişilerin 5’inden 4’ünün Suriyeli olduğunu ifade eden Gıda İşletmecisi Mehmet Yalçındağ, “95’den beri bu caddede esnafım. Durumun hiç bu kadar kötüye gittiğini görmedim. Müşterimizin hemen hepsi Suriyeli. Artık Türk vatandaş gelip geçmiyor bile, cadde Suriyelilere teslim. Mülteciler, ekonomik olarak bizi zarara soktu. İki tane depom vardı, gitti. Şu an elimde kalan sadece burası. Vatanlarına dönmeleri kendileri açısından da bizim açımızdan da iyi olacak. Ekonomik olarak bizden kat be kat iyiler. Suriye’de kalanlar burada yaşayan vatandaşlarının Suriye’ye dönmesini kabul etmiyor. Sen kendi vatandaşını kabul etmiyorsan Türkiye nasıl kabul etsin” dedi.
‘HER ŞEYİMİZ GİTTİ’
İnönü Caddesi esnaflarından olan Döner işletmecisi Gökhan Çaybugün, Suriyelilerin Gaziantep’in ve İnönü caddesinin kültürünü yok ettiğini ileri sürdü.
Çaybugün, “Buradaki kültürümüz otomatik olarak kayboldu. Her şeyimiz gitti. Kiralar çok yükseldi, fiyatlar 2 katına 3 katına çıktı. 16 milyara kiralanan dükkân var bu caddede. Ondan da ziyade eleman sıkıntıları arttı. Genellikle elemanları Suriyelilerden alıyorlar, Suriyeliler de dükkânlara saat 11'de 12'de geliyorlar. Çalışma sistemleri de çok sıkı değil. Gaziantep'in kendine has olan kültürü neredeyse Suriyeliler yüzünden kalmadı. Tabelaları ve dükkânları görüyorsunuz, neredeyse her şey Suriyelilerin oldu. Şu anki halimizden pek memnun değiliz” diye konuştu.
SAVAŞ BİTSE DE GİTMEYİZ DİYORLAR
Türkiye’nin dünya bazında çok göçmen alan bir ülke olduğunun altını çizen Çaybugün, Türkiye’deki şehirler arasında Gaziantep’in göçe çok fazla maruz kaldığını ve Gaziantep’te Suriyeli dışında Afgan, Çeçen gibi pek çok milletin bulunduğunu dile getirdi.
Çaybugün, “ Suriyeli ‘Savaş bitse bile biz gitmeyiz’ diyor. Çünkü ‘Bütün sermayemizi buraya bağladık’ diyor. Artı olarak bir de Türk vatandaşı olmuşlar, Türk kimlikleri var. Türk kimliği olan bir kişiyi Türkiye'den kovabilir miyiz? Kovamayız. O yüzden bu konuda çözüm yok” şeklinde konuştu.
‘100 DÜKKÂNDAN 70’İ SURİYELİNİN’
“İnönü Caddesi’nde 100 tane dükkân varsa 70 tanesi Suriyelilerin oldu.” diyen Çaybugün, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “ Biz bunlara belirli bir sınır koyamazsak bunlar zaten bizlerin içine giriyor. Elmacı Pazarından kaç tane Suriyeli dükkân var? Hiç. Çünkü orada hiç kimse dükkânlarını Suriyelilere vermedi. Biz İnönü Caddesi’nde verdik. Burada hata Türklerde. Fırsatçılık yaptılar. Adam Türklere veremeyeceği kirayı Suriyelilere veriyor. Bir dükkâna ben 4 bin lira kira veriyorsam Suriyeli 8 bin lira teklif ediyor.”
‘TOPLUMA BİR FAYDALARI YOK’
Gıda işletmecisi Enes Erdem, savaş dolayısıyla Türkiye'ye gelen Suriyelilerin burada çok fazla rahat yaşadıklarını söyledi.
Suriye’de yapamadıklarını Türkiye’de rahatça yaptıklarını söyleyen Erdem, “ Örfleri adetlerini unuttular, büyük küçük bilmiyorlar. Burada kendilerini durduracak, frenleyecek kimseleri yok. Saygıyı tamamen unuttular. Burada yabancı oldukları için kadın erkek fark etmeksizin kendilerini durdurmuyorlar, rahat yaşıyorlar. Topluma bir faydaları yok, hiçbir şeyden çekindikleri yok. İnönü Caddesi Suriyelilerin gelmesi ile birlikte çok kötü bir duruma geldi. Biz İnönü Caddesi’nde çok kötü olaylara şahit olduk. Madde bağımlıları çoğaldı, fuhuş çoğaldı, çocuk yaşta fuhuş yapanlar çoğaldı. İnsan ailesi ile gezemiyor, burada iş yerim olmasa İnönü Caddesi'nden ben bile geçmem. İnşallah en yakın zamanda giderler, herkes kendi vatanından olsun” diye konuştu.
YOLGEÇEN HANINA DÖNDÜ
Gaziantep’in yolgeçen hanına döndüğünü ifade eden vatandaşlar da gelen mültecilerin hızlı ve kontrolsüz bir şekilde çoğaldıklarından yakındılar.
Türk ekonomisini canlandırmak yerine batırdıklarını dile getiren Gaziantep halkı, durumun iyiye gitmediğini, kabul edilen göçmen dışında gün geçtikçe kaçak göçmen sayısının da arttığının altını çizerek devletin bu durumun bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Kaynak: www.gazeteekspres.com/inonu-caddesi-kimlik-degistirdi-105857-haberi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.