Gaziantepliler Et Alamayacak Duruma Geldi! Milletin cebinde para yok. Hayvan sayısı düştü ancak kurban alabilecek vatandaş sayısı da düştü! Üretici Kurbanlık Fiyatını Hergün Gelen Zamlardan Dolayı Belirleyemiyor!
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Türkman, yem ve tarımsal girdi maliyetlerinin bir yılda yüzde 200 arttığını buna karşın kurbanlık fiyatlarının da yüzde 100 seviyelerinde arttığını ancak çoğu çiftçinin girdi maliyetlerine yetişemediği için hayvan üretimini durdurduğunu açıkladı. Vatandaşın alım gücünün de düştüğünü söyleyen Türkman, " Milletin cebinde şu anda para yok. Hayvan sayısı düştü ancak kurban alabilecek vatandaş sayısı da düştü" dedi.
'ANLIK EKONOMİK DEĞİŞİMLERDEN DOLAYI KURBAN FİYATLARINI AÇIKLAYAMIYORUZ'
Küçük ve büyükbaş hayvan fiyatlarını açıklayarak kurbanlık hayvan fiyatlarının henüz netlik kazanmadığını ve sebebinin de yaşanan anlık ekonomik değişimlere bağlı olduğunu söyleyen Türkman, "Kurbanlık fiyatları açıklanamıyor. Sebebi Türkiye'de anlık ekonomik olayların değişmesi. Yem fiyatları ve girdiler anlık değiştiği için şu anda kuranlık fiyatlarının açıklanması hem üretici hem de tüketici açısından yanıltıcı olabilir. Tahminimiz fiyatlar konusunda kesimlik toklu küçükbaş 60-65 lira bandında. Karkas dana kesimi 100 lira civarında canlı fiyatı da yaklaşık 55 liraya geliyor. Bu fiyatlar kombine kesim fiyatları ve bu günün fiyatları. Kurban fiyatları biraz daha yüksek olabilir. Çünkü kurbanda üreticinin zahmeti ve taşıma maliyetleri oluyor" açıklamalarına yer verdi.
' YEM VE TARIMSAL GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 200 ARTIŞ GÖSTERDİ'
Türkman, canlı hayvan üretimi yapan çiftçinin yem ve tarımsal girdi maliyetlerinin yüzde 200 seviyesinde artış gösterdiğini buna karşılık kurbanlık fiyatlarının ise yüzde 100 seviyelerinde arttığını söyledi.
Kurbanlık hayvan fiyatlarında yüzde 100'lük artışa karşın üreticinin önünü göremediğini ve bu yüzden çoğu hayvan üreticisinin mesleğini bırakarak başka işlere yöneldiğini açıklayan Türkman, "Geçen yıl hasat döneminde mercimek iki buçuk ile 3 lira arasındaydı. Şu anda 8 lira. Geçen yıl arpa hasat döneminde 2 ila 2 buçuk lira arasındaydı şu anda 6 buçuk lira. Geçen yıl yemin torbası 130-140 lira iken şu anda 330-340 lira arasında. Elektrik, su girdilerinden de üretici aynı şekilde vatandaş gibi etkilendi. Üreticinin giderlerine geçen yıldan bu yana baktığımızda yüzde 200 civarında bir artışı söz konusu. Geçen yıl küçükbaş hallik kurbanlık fiyatını 35 lira açıklamıştık. Buna yüzde 200 gelen girdi zamlarını eklesek küçükbaş kurbanlığın fiyatı 105 liraya yükseliyor. Ancak şu anda 60-65 lira bandında. Rakamlar böyle olduğunda kurbanlık fiyatları yüzde 100 artacak buna karşılık girdi maliyetleri yüzde 200 artacak. Üretici yine yüzde yüz zararda. Bu yüzden şu anda hayvancılık yapan çoğu üretici sektörden çekiliyor sebebi de para kazanamıyor. Önünü göremiyor. Yem fiyatları her gün yükseliyor elindeki hayvanların fiyatları o denli yükselmiyor" ifadelerinde bulundu.
'KURBAN SAYISININ YANINDA KURBAN ALABİLECEK VATANDAŞ SAYISI DA DÜŞTÜ'
Türkman, bu yıl kurbanlık hayvan sayısının geçtiğimiz yıllardan daha az olduğunu ancak ekonomik olarak zorda olan vatandaşın çoğunun da kurban kesemeyeceği için canlı hayvan sorunu yaşamayacaklarını belirtti.
Vatandaşın alım gücünün kurban alımında da etki edeceğini belirterek bu yıl satışı yapılacak kurban sayılarında düşüş yaşanacağını belirten Türkman, şu ifadelerde bulundu: " Gaziantep'in üretmiş olduğu hayvan sayısı nüfusa oranlandığında zaten yetmiyor. Gaziantep ara bölge olduğu için Doğu ve Güneydoğu illerinden aşırı miktarda canlı hayvan getiriliyor. Kurbana doğru bu hayvan sevkiyatı daha da artacak. Geçtiğimiz yıllardaki kurban kesen her vatandaş ekonomisi yerinde olsa bu yıl da kurban kesecek olsa şehrimizde kurbanlık hayvan sayısıyla ilgili problem yaşarız. Ancak vatandaşın da alım gücü aşır düştüğünden dolayı bu yıl kurban kesim oranları da düşecek. Geçen yıl örnek veriyorum 100 kişi kurban kesti ise bu yıl bu rakam 60 ya da 70 olacak. Kurban üretiminde azalma var ancak alacak vatandaş sayısı da düştü. Buna bağlı olarak bu yıl bir kurbanlık sorunu yaşayacağımızı sanmıyorum. Bunun sebebi de vatandaşın alım gücünün düşük olmasından kaynaklı."
'İTHAL CANLI HAYVAN PİYASAYA ÇOK ETKİ ETMEYECEK'
Bakanlığın Kurban Bayramı öncesinde yurtdışından canlı hayvan alımı duyumlarının olduğunu ancak bu alımların fiyatları çok fazla etkilemeyeceğini dile getiren Türkman, "Bakanlığın yurtdışından canlı hayvan ya da et ithal etmesi duyumlarını alıyoruz. Ancak henüz bunun doğrulanmış bir tarafı yok. Öyle bir ithalat olsa fiyatlara çok cüzi bir etki edecektir. Sebebi de yurtdışındaki fiyatlar Türkiye'deki fiyatların üzerinde. Piyasayı çok değiştirecek bir etki beklemiyoruz" dedi.
'2021 YILI KURBAN KESİM RAKAMLARINI YAKALAYAMAYACAĞIZ'
Türkman, 2021 yılında kesimi yapılan hayvan sayılarını açıklayarak 2022 yılında yaşanan ekonomik sorunlar sebebiyle kurban kesimlerinde ciddi oranda düşüşler yaşanacağını söyledi.
Kurbanlık sayısında2021 yılı kesim rakamlarının yüzde 40-50 seviyelerinde düşebileceğini öngören Türkman, "Geçtiğimiz 2021 yılında 12 bin civarında büyükbaş hayvan yine 95 bin civarında da küçükbaş kurban kesimi yapılmıştı. Bu yıl rakamlarda ciddi bir düşüş olacağını öngörüyoruz. Milletin cebinde şu anda para yok. Bundan dolayı kurbanlık sayısını da kestiremiyoruz ancak ciddi bir düşüş olacağını söyleyebiliriz" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.