Gaziantep’te Rehabilitasyon eğitim merkezlerinde neler dönüyor? Milyonlar havada uçuşuyor, öğretmenlerin haklarını gasp ediyorlar
Gaziantep’te son günlerde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde hem öğretmenler hemde çalışanlar şikayetçi olurken okul sahipleri devletten aldıkları paralarla har vurup, harman savurdukları iddia edildi. Gaziantep genelinde mantar gibi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinin de çoğalması da dikkat çektiği belirtildi.
GAZİANTEP’TE MANTAR GİBİ ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ VAR
Türkiye’nin 6. büyük kenti olan Gaziantep’te 500’e yakın Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi bulunduğu belirtilirken bu eğitim merkezlerinde yaklaşık 4 ile 5 bin arasında çalışan olduğu öğrenildi.
ÖĞRETMENLER DE AĞIR KOŞULLARDA ÇALIŞIYOR, AZ PARA ALIYORLAR
Eğitimde özelleştirmenin yıkıcı sonuçları her alanda kendini hissettiriyor. Özel okul öğretmenlerinin yanı sıra özel eğitime gereksinim duyan bireylerin eğitim aldığı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenler de ağır çalışma koşulları ve hak kayıplarıyla karşı karşıya. Finansmanı devlet tarafından karşılanan bu eğitim kurumlarını sermayedarlar bir ticarethane gibi işletiyor. Devletten düzenli ve garanti para alan bu işletmeciler nedeniyle eğitim giderek niteliksizleşmiş, öğretmenlerin hakları ise gasbedilmiş.
HER ÖĞRENCİ BAŞINA AYLIK BİN TL ALIYORLAR
Gaziantep’teki Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezleri her öğrenciye devletten bin TL’ye yakın para aldıkları ve yapılan araştırmalarda da bir öğrencinin en fazla maliyetinin 460 TL’ye geçmediği iddia edilirken her öğrenciden yaklaşık 500 TL kar etmeleri nedeniyle bir okulda 100 öğrenci olması durumunda bu okulların aylık gelirlerinin 100 bin TL’den aşağıya düşmediği öne sürüldü. Bu nedenle öğrenci sayısı ne kadar fazla olursa, kazancında o kadar fazla olduğu ifade edildi.
KURUM EL DEĞİŞTİRDİĞİNDE HAKLAR SIFIRLANIYOR
2021 haziranından itibaren istifa eden öğretmenin bir yıl başka kurumda çalışmasına kısıtlama getirildi. Belirli süreli iş sözleşmesi ile 4857 İş Kanunu’na bağlı, cezai yaptırım yönünden 657 ve Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü Yönetmeliği’ne göre yönetilen MEB’e bağlı olarak çalışan eğitimciler, hakları konusunda söz söylediklerinde mobbing, hakaret, darp, maaştan kesme, işsiz bırakılma, bulundukları bölgede fişlenme gibi zorbalıklara maruz kalmaktadırlar. Kurucunun önerdiği açlık sınırı koşulları da çalışmak istemeyen öğretmen, sözleşmeyi yenilemek istemiyorsa 7 yıl çalışmış olduğu kurumdan hiçbir hakkını almadan ayrılıyor. Yıllık izin asla kıdemine göre artmıyor. Her kurum değişikliğinde sıfırdan başlayan bir sarmala geri dönüyor. Elden maaş dahi kalmadı gelinen noktada. Maaşlar asgari düzeyde kaldı. Güvencesizlik artan yoksullaşmayla birlikte katlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.