Hileli gıdaya ceza yağmuru Gaziantep’te un-bal-baklava-ciğer-zeytinyağı-tereyağı-süt-peynir’de taklit ve hileli ürünlerde rekora koşuyor
EKONOMİK KRİZ GIDADA HİLE YAPTIRIYOR
Ekonomik krizle birlikte artan maliyetler, peş peşe gelen zamlar, ithalat politikaları ve tarım ile hayvancılıkta dışa bağımlılık hem üreticileri hem de tüketicileri vurdu. Vatandaşların düşük fiyatlı ürünlere yönelmesiyle birlikte fırsatçılara gün doğarken piyasada taklit ve hileli ürün patlaması yaşanmaya başladı.
GAZİANTEP HİLELİ GIDADA ÖNDE
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en son yayımladığı taklit ve tağşişli ürünlerle ilgili ifşa listesinde Gaziantep’e dair çarpıcı veriler yer aldı.
Şarap, bal, çikolata, zeytinyağı, tereyağı, mantı ve kaşar, peynir, ayran, yoğurt çeşitleri gibi süt ürünleri ile köfte, sucuk, döner gibi et ürünleri sahtecilikte başı çekti. Gıda ürünlerindeki taklit yöntemlerinin dikkat çektiği listede, süt ürünlerinde küflenmeyi ve bozulmayı önleyen koruyucu malzemeler kullanıldığı, kırmızı et ürünlerine kanatlı eti, sakatat, ciğer ve beyaz et karıştırıldığı, baklavada da en çok sade yağ yerine margarin ve şeker yerine de glikoz kullanıldığı tespit edildi. Bal gibi ürünlerde sınır değerlerin üstünde zararlı olan glikoz ve fruktoz gibi maddeler bulunduğu, tereyağlarına bitkisel yağ ile harici yağlar karıştırıldığı görülüyor.
UNDA 19 KİMYASAL MADDE VAR
Türkiye’de üretilen un içerisinde bir çok yabancı madde olduğunu belirten Tarım Gıda ve Orman Bakanlığı yetkilileri, ekmekteki kalitesizliği un içerisinde kullanılan kimyasal ürünlerden kaynaklandığını iddia ettiler. Gaziantep’te un firmalarının bir çoğunun Gaziantep Tarım Gıda ve Orman İl Müdürlüğü tarafından denetlendiği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.