E-Fatura Nedir? E-Fatura Avantajları Nelerdir?

E-Fatura Nedir? E-Fatura Avantajları Nelerdir?

Son yılların en fazla talep gören sistemlerinin başında e-fatura gelmektedir. Teknolojinin hayatımızın her anına entegre olması, birtakım elektronik uygulamaların yaygınlaşmasına yol açmıştır. E-fatura da bu uygulamalardan biri olarak çevre dostu özellikleri ve tasarruf etme imkanlarıyla dikkat çekmeyi başarmıştır. Oluşturulan belgeler içerisinde her türlü verinin yer alabilmesi ve tamamıyla yasal olması da fatura düzenlemeleri için önemlidir. Sistemin her geçen gün daha tanınır hale gelmesi, belirli soruların kullanıcılar tarafından merak edilmesine yol açmıştır. Peki, “E-Fatura nedir? E-Fatura avantajları nelerdir?” Şimdi inceleyelim…

E-Fatura Nedir?

E-fatura, ticari faaliyetler için zaman ve para tasarrufu sağlayan sistemlerdendir. Kısa bir süre öncesine kadar fiziki şartlarda gerçekleştirilen faturalandırma işlemleri, e-fatura sayesinde dijitale aktarılmıştır. Resmi yetkisi bulunan herkes e-fatura düzenleyebildiği gibi tüm faturaların yer aldığı bir veritabanı oluşturabilir. Bu sayede çalışma süreçlerini hızlandıran ve gereksiz masrafların önüne geçen pek çok gelişme yaşanır.

İnternet bağlantısının olduğu her yerde düzenlenebilen, ticari faaliyetlerde kullanılabilen ve istenildiği zaman takip edilebilen e-faturanın yasal standartları belirlenmiştir. Buna göre e-fatura üzerinde yer alan bilgilerin her biri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan standartlara göre düzenlenmelidir. Böylece oluşturulan her bir e-fatura, kağıt faturalar ile aynı hukuki niteliklere sahip olarak değerlendirilir.

E-Fatura Kullanmanın Avantajları

E-fatura sistemine geçiş yapan firmaların büyük bir çoğunluğu memnuniyetini sıklıkla dile getirmektedir. Çünkü e- fatura kayıtlı kullanıcılar için pek çok avantajı da beraberinde getirmektedir. Kısaca e-fatura kullanımının avantajlarından söz edelim:

Dijital ortamda hazırlanması, paylaşılması ve depolanması nedeniyle maliyetleri düşüktür. Çünkü kağıt, kargolama ve arşivleme işlemlerine gerek duyulmaz.

Çevre dostudur ve karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olur. Özellikle e-fatura kesmek gibi kağıt israfına yol açan uygulamalar engellenir.

Zamandan tasarruf sağlar. Hem hazırlanması hem de müşterilerle paylaşılması birkaç dakika sürer.

Hata yapma veya kaybolma olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle klasik faturalandırma yöntemine göre güvenilirdir.

Faturalandırma sürecini kolaylaştıran GİB e-fatura portal sayesinde muhasebe sistemleriyle entegre olabilir ve işlem hızını arttırarak çalışma süreçlerini daha verimli hale getirir.

Tüm bu faydalarıyla elektronik fatura, kısa süre içerisinde klasik faturalandırma işlemlerinin yerini almayı başarmıştır. Eğer siz de şirketinizi bir adım daha ileriye taşırken teknolojinin avantajlarından yararlanmak istiyorsanız netBT ile iletişime geçebilirsiniz.

E-Fatura Başvuru Süreci

E-fatura başvurusu yapmak isteyen firmaların Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan gerekli izinleri almış olması gerekir. Bunun için standartları belirlenmiş bir prosedür vardır. E-fatura başvuru süreci şu şekilde işlemektedir:

TUBİTAK’a başvurarak firmanız için mali mühür sertifikası almalısınız.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın”e-fatura canlı ortam başvuru” formunu doldurmalı ve başvuru işleminizi e-fatura portal sorgulama ekranından kontrol etmelisiniz.

E-fatura başvuru sorgulama ardından hesabınızı aktifleştirmelisiniz.

Son olarak başvuru sürecinde belirttiğiniz programı bilgisayarınıza indirmelisiniz.

Tüm bu adımlardan sonra e-fatura işlemleri için ne yapmanız gerektiğinden emin olamayabilirsiniz. Bunun için inovatif çözümleriyle her daim yanınızda olacak başarılı teknoloji firması netBT ile iletişime geçerek teklif alabilirsiniz.

E-Fatura Nasıl İptal Edilebilir?

E-fatura iptal işlemleri, e-fatura portal üzerinden tamamlanmaktadır. Bu işlemin tamamlanması için alıcı tarafın kendine iletilen faturayı reddetmesi beklenir. Alıcının reddinin ardından e-fatura iptal portalı kullanılarak kısa süre içerisine iptal işlemi gerçekleştirilebilir. Fakat unutulmamalıdır ki resmi e-fatura iptal süresi yalnızca 7 gündür.

Son olarak belirtmeliyiz ki GİB e-fatura portalı, e-fatura giriş işleminin ardından sizlere pek çok yenilikçi özellik sunacaktır. E-fatura görüntüleme ve GİB e-fatura iptal bunlardan yalnızca birkaçıdır. Konuya dair ayrıntılıları global ve ulusal ölçekteki başarılarıyla dikkat çeken netBT’nin uzman ekibine danışabilir, e-portal fatura hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Ayrıca e-fatura hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz;

https://net-bt.com.tr/e-fatura/

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.