Gazianteplilere Kendi Yemekleri Haram Oldu! Gaziantepliler 'KATMER'i Yiyemiyor... Gaziantep'in varoluşlarında Çocuklar 'KATMER' Tatlı mı? Yemek mi? Bilmiyor! Gastromania'nın Sonu! Antep Katmeri Tarifi

Gaziantep'in lezzetleri arasında yer alan 'KATMER' ve 'ANTEP BAKLAVASI' yazık ki sadece belli bir gelir sahibi insanlara hitap eder hale geldi...Gaziantep'te asgari ücretle yıllardır yaşayan bir çok vatandaş ve ailesi 'ANTEP BAKLAVASI', 'KATMER' gibi lezzetleri bilmiyorlar...Eskiden damat ve gelinlere ikram edilen Katmer, şimdilerde ise iftardan sonra yoğun tüketilen lezzet haline geldi.

Gastronomi şehri sonunda Gastromania haline geldi. Gaziantep'te asgari ücret alan bir çok vatandaş resmen kendine has olan yemek ve tatlı türlerini yiyemez hale geldi

Gaziantep'te Baklava 220 TL

Gaziantep'te asgari ücretle çalışan ki Gaziantep'te 5 Organize sanayi bölgesi bulunan ve yaklaşık 2 milyon nüfusun yüzde 35'i asgari ücret olan 4 bin 300 TL'ye veya biraz üzeri rakamlarla bu  fabrikalarda çalışırken baklava'nın kilosu 220 TL... (Antep Baklavsı 220 TL iken, Şanlıurfa'lı Şemsettin'in Baklavası 45 TL)

Gazianteplilere Kendi Yemekleri Haram Oldu! Gaziantepliler 'KATMER'i Yiyemiyor... Gaziantep'in varoluşlarında Çocuklar 'KATMER' Tatlı mı? Yemek mi?  Bilmiyor! Gastromania'nın Sonu!  Antep Katmeri Tarifi

Gaziantep'te Katmer75 TL

Gaziantep'te alt sınıfın unuttuğu 1 kişilik katmer 75 TL'ye yeniyor 

“Gastro Şehir olmazdan önce  Gaziantep'te  damat ve gelinlere ikram edilirdi”

Katmerin tarihi hakkında açıklamalarda bulunan Gaziantep’in 4. Kuşak katmer işletmecisi Abdulkadir Katmerci, “Katmer baklava kadar tarihi geniş olan bir tatlımızdır. En önemli özelliği eskiden evlenen yeni çiftlere düğün sonrasında ikram edilen bir tatlıdır. Zamanla bu tatlım kahvaltıya yayıldı. Şuan ise akşam sabah gün içerisinde tüketilen bir tatlı haline geldi. Katmer Gaziantep’e özgüdür. Başka şehirlerde de yapılıyor ancak bizim katmerimiz tamamen farklıdır” dedi.

Gaziantep katmerinin yapılışı

Antep Katmeri

Malzemeler


Hamur icin
500 gr un
25 gr tuz ( iki yemek kasigi tuz )
300 ml su ( 1,5 su bardagi su )


Kaymak icin
400 ml süt
yarim cay bardagi irmik

Antep fistigi
seker
kaymak

Hamurun Hazırlanması:

Hamur icin gerekli malzemeleri derin bir kabin içine alalım ve hamur elde edelim, bu işlemi varsa mutfak şefi veya hamur yoğurma makinenizde yapabilirsiniz..
yoğurdumuz hamuru 7 eşit parçaya ayıralım yaklaşık 115-118 gr büyüklüğünde bezeler yapalım, borcam tepsisini yağlayalım ve yaptığımız bezeleri yağlayarak tepsiye dizelim, üzerine şeffaf folyo ile kapatalım, bir gece yaklaşık 8 saat buzdolabında dinlendirelim..
Kaymak yapılışı: tencereye süt ve irmiği ekleyip karıştıralım, kaynamaya bırakalım, özleşince ocaktan alalım ve ılıması için bekleyelim, soğudukça irmik kaymağımız kendini çekecektir.


Katmerin yapılışı:

Bir beze alalım ve merdane ile yaklaşık 10 cm açalım üzerine yağ sürelim ve bu şekilde yaklaşık 15 dk dinlendirelim.. tezgahınız mermerse açma işleminiz kolay olur, mermer değilse benim gibi temiz bir mutfak bezi kullanmanızı tavsiye ederim böylece çok çabuk ve incecik açılıyor. dinlenen bezeyi tezgaha temiz bir bez serelim ve üzerinde inceltelim arada sıvıyağ kullanarak tezgahın boyundan daha da büyük açalım, katlayalım, katlama sekilleri resim ve videomu izleyiniz..  Antep fıstığından 2-3 yemek kaşığı ortasına serpelim, sonra yaptığımız irmik kaymağından elimizle küçük küçük dağıtalım, üzerine 2-3 yemek kasigi seker serpelim ve kenarlarında oluşan kalın kısmı elimizle kopartalım ve zarf seklinde kapatalım.. tekrar sıvıyağ ile yağlayalım.. Fırın tepsisine yağlı kâğıt koyalım ve tepsiye katmeri koyalım. Önceden ısınmış 300 derece fırında alt üst ayarda yaklaşık 6-8 dk. arası renk alıp kızarana kadar pişirelim. Piştikten sonra servis tabağına alalım, kaymak üzerine koyup fiştik serpip keserek servis yapalım…

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.