CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 'Gaziantep - Mersin Arası ARTIK 2 SAAT OLACAK!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’te 5113 Deprem ve Sosyal Konut Anahtar ve Tapu Teslim Töreni’nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gaziantep-Osmaniye-İncirlik-Adana-Mersin Hızlı Tren Proje'mizin yapım çalışmaları etap etap devam ediyor. Proje tamamlandığında Gaziantep ile Mersin arası 2 saat 15 dakikaya inecek. Etüt çalışmaları devam eden Şanlıurfa-Gaziantep Hızlı Tren Proje'mizle, Gaziantep hem doğusuyla hem de batısıyla hızlı trenle bağlanmış olacak. Allah ömür verdikçe daha nice yatırımları şehrimize kazandırmaya devam edeceğiz. Allah yolumuzu, bahtımızı açık etsin, Rabb'im yar ve yardımcımız olsun. Anahtarlarını teslim ettiğimiz yeni yuvalarımızın bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
HIZLI TREN PROJESİ
138 yıl önce hizmete giren Mersin-Adana demir yolunda yapılacak yüksek hızlı tren (YHT) çalışmaları nedeniyle, tren seferleri 22 Nisan'dan itibaren iki yıllığına durduruldu.
Yeni yüksek hızlı tren projesi Mersin ile Gaziantep arasını kapsayacak ve seyahat sürelerini ciddi oranda düşürecek.
Halihazırda 68 kilometrelik Adana-Mersin tren hattı yeni hat ile 2027 yılında hizmete açılacak. Yeni yapılacak yüksek hızlı tren ile beraber Mersin ile Adana arası seyahat süresi 1 saatten 25 dakikaya, Mersin ile Gaziantep arası ise 6 saat 23 dakikadan, 2 saat 15 dakikaya düşecek.
Proje kapsamında Türkiye’nin en uzun demiryolu tüneli olma özelliğini taşıyan Bahçe-Nurdağı arası 17 km’lik demiryolu güzergâhında birbirine paralel açılan ve uzunlukları 9.954 metre ve 9.949 metre olan 2 adet tünelin delme işlemleri geçtiğimiz aylarda tamamlandı.
Nurdağı-Başpınar arası 56 km’lik demiryolu güzergâhında 2 yeni demiryolu hattının yapımı ve Gaziantep şehir içinden geçen 25,5 km’lik Başpınar Mustafayavuz-Taşlıca arasındaki mevcut tek hatlı demiryolunun 4 hatlı hale getirilmesi ile 2 hattan banliyö, 2 hattan da hızlı ve konvansiyonel tren işletmeciliği yapılacak şekilde inşa edildi. Gaziaray banliyö hattı 5 Kasım 2022 tarihinde resmi açılışı yapılarak hizmete açıldı.
Mersin-Adana arası 76 km’lik demiryolu güzergâhında 2 yeni demiryolu hattının yapımı ile mevcut 2 hattın rehabilitasyonu ve Çukurova Havalimanı ve Tarsus bağlantısının teşkili, Adana-İncirlik-Toprakkale arası 79 km’lik demiryolu güzergâhında 1 yeni demiryolu hattının yapımı ile mevcut hattın rehabilitasyonu için kalan ve yeni yapılacak işler (29 km’lik Ceyhan-Toprakkale altyapı ve üstyapı işler), Yine Toprakkale-Bahçe arası 58 km’lik demiryolu güzergâhında 1 yeni demiryolu hattının yapımı ile mevcut hattın rehabilitasyonu için kalan ve yeni yapılacak işler (13 km’lik tünelli kesimin altyapı işleri) TCDD tarafından yürütülüyor. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı projesinin tamamlanmasıyla 361 kilometre olan mevcut mesafe 312,5 kilometreye düşecek.
Toplam 312,5 kilometre mesafeden oluşan güzergahta 50 adet ve toplam 77.111 m uzunluğunda tünel, 62 adet köprü ve viyadük bulunacak. 6 saat 23 dakika olan trenle seyahat süresi ise 2 saat 15 dakikaya düşecek. Saatte 200 kilometre tasarım hızı ile bu hatta yılda ortalama 3,1 milyon yolcu ve yaklaşık 37,1 milyon ton yük taşıma hedefleniyor.
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hattı tamamlandığında, güzergâh üzerindeki tüm bölgenin kalkınması adına adeta bir lokomotif olacak, bölgeye ticaret ve turizm açısından büyük hareketlilik kazandıracak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.