Gazianteplilerin kökeni nerden geliyor? GAZİANTEP’TE HANGİ TÜRK BOYLARI VAR?
Türkler, binlerce yıl boyunca dünyada geniş coğrafyalara yayıldı. Dünya tarihine yön veren Türkler, yüzyıllar önce Asya’dan göçerek dünyanın çeşitli coğrafyalarında devletler kurdu. Büyük alanlara yerleşen Türkler, bu göçler ile tarih boyunca Anadolu coğrafyasına doğru geldi. Sonunda 1071 Malazgirt Savaşı ile birlikte Anadolu, Türklerin oldu.
Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan 24 Oğuz boyu Türkler, bu süreçte çok sayıda hanlık, beylik ve devletler kurdu. Yapılan bir çalışmanın sonucunda, şu anda Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına ulaşan Türk boyları hakkında birçok bilgi ortaya çıktı. Yapılan çalışmalar, il il vatandaşların hangi boylara mensup olduklarını gösteriyor. Peki Gaziantep ili hangi Türk boyundan geliyor? İşte detaylar…
24 TÜRK BOYUNUN TÜRKİYE’DE GENEL DAĞILIMI
Türk dünyasında en fazla nüfusa sahip olan Türk boyu Oğuzlardır. Farklı kollardan ve boylardan oluşan Oğuzlar, tarih boyunca çok sayıda devlet kurup yönetmiştir. 24 Oğuz boyu bulunur. Bunlar; Kayı, Bayat, Alkaevli, Karaevli, Yazır, Döğer, Dodurga, Yaparlı, Avşar, Kızık, Beydilli, Karkın, Bayındır, Peçenek (Beçenek), Çavuldur, Çepni, Salur, Eymür, Alayuntlu (Ulayundluğ), Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva ve Kınık boylarıdır.
Oğuz boylarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki yaygınlığında genellikle Bayat boyu öne çıkar. Gaziantep Merkez ve çevresine Oğuzların Bayat boyu yerleşmiştir. Bayat boyu ayrıca Adana, Adıyaman, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Bilecik, Gölpazarı, Bolu, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Isparta, Kastamonu, Kars, Iğdır, Konya, Kütahya, Manisa, Niğde, Sakarya, Sinop, Şanlıurfa ve Yozgat illerinin çeşitli bölgelerinde de görülür.
GAZİANTEP’TE HANGİ BOYLAR VAR?
Öte yandan Gaziantep Nizip ve Barak bölgelerinde Yazır (Yazgır) boyu Türkleri de bulunur. Diğer yandan Merkez ve çevresinde Kızık boyu, Araban Beydili bölgelerinde Beydili boyu, yine Nizip bölgesinde Bayındır boyu ve Büğdüz boyu Türkleri yer almaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde en az alana yayılan Oğuz boyu ise Alayuntlu (Ulayundluğ/Ala-Yundlu) boyu olmuştur. Alayuntlu boyu, genel olarak Kütahya Merkez ve Mardin Midyat-Dargeçit bölgelerinde bulunur.
Kaynak:Cumhur Dülek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.