DEPREM BEKLENİYOR... GAZİANTEP'E ÇOK YAKIN İLLERDE 7 üzeri deprem bekleniyor

DEPREM BEKLENİYOR... GAZİANTEP'E ÇOK YAKIN İLLERDE 7 üzeri deprem bekleniyor
Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, 3 ile dikkat çekerken Kahramanmaraş etkili depremlerin Gaziantep ve çevre illerini şiddetle sarstığını ve bu etkinin sonucun Diyarbakır'ın beş ilçesini deprem riski altında olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremleri ardında etkilenen 11 ili sarsan fay hattının uzantısının halen kırılmadığını belirten Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, 3 şehire dikkat çekerken Diyarbakır'ın beş ilçesinin deprem riski altında olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Bingöl, Erzincan ve Elazığ illeri için uyarıda bulunurken Diyarbakır’ın beş ilçesinin ciddi deprem riski taşıdığını belirtti ve yetkililere önlem alınması gerektiği yönünde kritik uyarılarda bulundu.

Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Malatya’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından Diyarbakır’da olası senaryoları değerlendirdi. Amida Haber’e konuşan Bingöl, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Doğu Anadolu Fay Hattı’nın yarısının kırıldığını belirtti. Özellikle Sivrice ile Hazar Gölü arasında meydana gelen kırılmalar, bölgedeki fay hareketliliğini artırdı.

Diyarbakır’ın “bana bir şey olmaz” diyerek rehavete kapılmaması gerektiğini vurgulayan Bingöl, aynı zamanda Bingöl-Yedisu fay hattına dikkat çekti. Bingöl, Karlıova’dan Erzincan’a uzanan bu hattın alarm verdiğini belirterek, “Bu bölgede meydana gelecek olası bir depremin 7 ve üzeri büyüklükte olması bekleniyor.

6 Şubat depremi tetikledi

Bingöl, Malatya’daki depremin Elazığ Sivrice depreminin artçısı olduğunu ancak büyüklüğünün beklenenden fazla olduğunu ifade etti. “Artçı depremler genellikle 5,6 ya da 5,7 büyüklüğünde olurdu. Ancak 5,9’luk bu deprem, 6 Şubat’taki büyük Kahramanmaraş ve Gaziantep'te gerçekleşen depremin bölgeye ilave enerji biriktirmesinden kaynaklandı ve tetikleyici etkisi oldu,” dedi.

Uzman, bu enerji transferinin Malatya’nın Yeşilyurt bölgesinde sık yaşanan 4-5 büyüklüğündeki depremlerle ilişkili olduğunu vurguladı. Bingöl, “Bu bölgenin 6 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem üretme olasılığının uzun süre için düşük olduğunu düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Bingöl Yedisu Fayı’nda yaklaşık 250 yıldır büyük bir deprem olmadığını belirterek, bu bölge için önemli bir uyarıda bulundu. "Karlıova’dan Erzincan’a uzanan hat üzerinde alarm zilleri çalıyor. Burada 7 veya daha büyük bir deprem bekleniyor ve bu durumda Bingöl, Erzincan ve Elazığ illeri etkilenecektir. Ayrıca Elazığ’ın Karakoçan, Kovancılar ve Palu gibi ilçeleri ile Diyarbakır’ın Lice ilçesi de sarsıntıdan etkilenebilir. Ancak 6 Şubat depremindeki gibi büyük bir hasar beklemiyoruz, fakat çürük binalar varsa yıkılma tehlikesi var. Umarım yetkililer bu tür yapıları önceden tespit edip gerekeni yapar,” dedi.

Diyarbakır’daki riskli ilçelere uyarı

Bingöl, Diyarbakır’ın bazı ilçeleri için de özel bir uyarıda bulundu. "6 Şubat depreminde kentte 7 bina yıkıldı, 5 binden fazla binada ağır hasar oluştu. Ancak sadece Diyarbakır merkezini düşünmemeliyiz. Lice, Hani, Ergani, Dicle ve Çermik gibi ilçelerde de risk bulunuyor. Bu bölgeler Doğu Anadolu Fayı’nın yanı sıra Güneydoğu Anadolu Fayı’nın etkisi altında," dedi.

Bingöl, şu anda bölgede büyük bir deprem beklemediklerini ancak ileride oluşabilecek 6 ila 7 büyüklüğündeki bir depremin Diyarbakır’ı ciddi şekilde etkileyebileceğini ifade etti. “Özellikle Bağlar ve Sur içindeki binaların dayanıklılığını kontrol etmek gerekiyor. Diyarbakır, 'bize bir şey olmaz' rehavetine kapılmamalı ve çürük yapılar tespit edilip yenilenmeli,” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.