Gaziantep’te sokak hayvanlarını gönüllü hayvan dostları sahipleniyor

Gaziantep’te sokak hayvanlarını gönüllü hayvan dostları sahipleniyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilatasyon Merkezi'nde bakım ve tedavileri tamamlanan kedi ve köpekler, sahiplendirilerek yeni yuvalarına kavuşturuluyor.

Deneyimli veteriner hekimler denetiminde başıboş sokak hayvanlarının kısırlaştırma, aşılama tedavisi ve rehabilitasyon gibi tüm bakımlarının yapıldığı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin hizmete açtığı Köpek Barınağı ve Rehabilatasyon Merkezi'nde hayvanlara yeni yuva da bulunuyor.

Bakımların yanı sıra güvenli ve sıcak bir yuva için sahiplendirilen kedi ve köpekler, sıcak bir yuvaya ve ilgili bir aileye sahip oluyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in öncülük ettiği proje kapsamında sokak hayvanı sahiplendirme seferberliğine vatandaşlar da büyük bir ilgi gösteriyor.

Vatandaşlar sokak hayvanlarına sahip çıkıyor

Türkiye'nin en büyük sokak hayvanı rehabilitasyon ve sahiplendirme merkezi olan ve Gaziantep Doğal Yaşam Parkı'nın içindeki merkez sayesinde sokak hayvanları sıcak yuvalarına kavuşurken, vatandaşlar ise kedi veya köpek sahibi oluyor.

Sokak hayvanlarının sıcak yuva sahibi olabilmesi için kurduğu örnek barınak sayesinde sahiplendirme seferberliği başlatan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin projesine vatandaşlar büyük destek veriyor.

Sokak hayvanlarına yuva olmak isteyen vatandaşların işlerini kolaylaştırmak için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, barınakta bulunan sokak hayvanlarını fotoğraflayarak gerekli tüm bilgileriyle birlikte sosyal medya hesaplarında paylaşıyor.

Vatandaşlar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilatasyon Merkezi'nin sosyal medya hesaplarında önlerine çıkan ekrandan sahiplenmek istedikleri hayvanı seçiyor. Merkeze gelen vatandaşlar, Gaziantep Doğal Yaşam Parkı yetkilileri tarafından kendilerine verilen formu doldurarak işlemini tamamlıyor.

700 sokak hayvanına sosyal medyadan sıcak yuva bulundu

Gaziantep'te yıllardır hizmet veren ve sokak hayvanlarına yönelik yasal düzenleme sürecinde örnek barınak olarak gösterilen merkeze gelerek beğendikleri hayvanları sahiplenen vatandaşlar, sokak hayvanlarına yuva oluyor.

Beğendikleri hayvanları sahiplenen ve bu sayede de bir hayvan sahibi olan vatandaşların işlemlerini pratik ve kolay hale getiren uygulama kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bakımını yaptığı yüzlerce hayvanın kısa süre içerisinde sahiplendirilmesi hedefleniyor.

Yeni yasal düzenlemeyle eskiden kısırlaştırılıp sokağa bırakılan başıboş sokak hayvanları artık yeniden sokağa bırakılmak yerine sahiplendirilirken, vatandaşlarda hayvan sahiplenerek yasal düzenlemeye destek veriyor. Hayvan severlerin her gün ziyaret edip sahiplendirme işlemlerinin gerçekleştirildiği ve Türkiye'ye de örnek olan merkezde geçen yıl 500 hayvan sahiplendirilirken, bu yılın ilk 8 ayında ise 700 hayvan sahiplendirildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşamı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, bünyelerindeki 2 ayrı merkezde yapılan çalışmalarda sokaktan alınan sahipsiz kedi ve köpeklerin aşı ve bakımları yapıldıktan sonra sahiplendirildiğini söyledi.

Hayvan sahiplendirmede istenilen tek şartın hayvanı yeniden sahipsiz bırakılmaması olduğunu ifade eden Özsöyler, daha önce sokaklardan aldıkları hayvanları aşı, bakım ve kısırlaştırma işlemlerinin ardından yeniden aldıkları yere bıraktıklarını ancak yeni yasal düzenlemenin ardından ise barınakta tutulduklarını belirtti.

"Sokak hayvanları sahipsiz kalmıyor"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilatasyon Merkezi'nde yılda yaklaşık olarak 10 bin hayvanın tedavi ve bakımını yaptıklarını belirten Özsöyler, "Son değişen yasal düzenlemeye göre artık sokak hayvanlarını aldığımız bölgeye bırakmıyoruz. Çünkü yasa değişti. Bizim bir doğal yaşam merkezimiz, iki tane de bakım ve tedavi merkezimiz var. Bu merkezlerde sokak hayvanlarını kısırlaştırdıktan, aşıladıktan ve tedavilerini yapıp cipledikten sonra tekrar doğal yaşam merkezimize sahiplenmek üzere getiriyoruz" dedi.

"Sahiplendirilme konusunu önemsiyoruz"

Vatandaşların merkeze başvurarak hayvan sahiplenebildiğini aktaran Özsöyler, "Vatandaşlarımız her gün 14.00 ile 16.00 saatleri arasında merkezimize gelip barınaklarda sahiplenmek istedikleri hayvanı sahiplenebilirler. 2023 yılında yaklaşık 500 tane hayvanı sahiplendirdik. 2024 yılında ise yaklaşık 700 tane hayvanı sahiplendirdik. Bu sayıyı 1000'e çıkartmayı düşünüyoruz. Çünkü sosyal medyada her gün can dostlarımızın resimlerini paylaşarak kendilerini sahiplenmek isteyenlerin gelip merkezimizden rahatlıkla aşıları yapılmış, cipi takılmış, tüm bakım ve tedavileri yapılmış şekilde kendilerine teslim ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Sokak hayvanlarını sahiplenelim"

Bir köpek sahiplenmeye geldiğini belirten Mehmet Çalı, "Belediye sokak köpeklerini topluyor bizde bu merkezdeki hayvanları sahiplenirsek hem hayır olur hem de bu merkezde hayvanlar fazla beklemez ve merkez kalabalık olmaz. Bu yeni uygulamayı da çok güzel buldum" diye konuştu.

Kahramanmaraş'tan eşiyle birlikte Gaziantep'teki barınağa gelerek bir köpeği sahiplenmek istediğini belirten Hasan Sapkan ise tüm canlıların korunması çağrısında bulundu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.