Gaziantep'te Deprem Tehlikesi Devam Ediyor: Narlı Fayı Alarmı!

Gaziantep'te Deprem Tehlikesi Devam Ediyor: Narlı Fayı Alarmı!
Kahramanmaraş ve Gaziantep'teki Deprem Tehlikesi Devam Ediyor: Narlı Fayı Alarmı!

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu'nun yürüttüğü projede, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in liderliğindeki ekip, Narlı fayı üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Narlı Fayının Deprem Kapasitesi

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayı üzerinde açılan hendeklerde yürütülen çalışmalarda, fayın 6,7-6,8 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Sözbilir, “Narlı fayının son 10 bin yıl içerisinde 3 büyük deprem yaşadığını gözlemledik. Hendeklerden aldığımız veriler, bu fayın kaç yılda bir büyük deprem ürettiğini ve son depremin üzerinden ne kadar süre geçtiğini anlamamıza yardımcı olacak” dedi.

Tehlike ve Riskler

Sözbilir, Narlı fayının henüz tamamen kırılmadığını ve özellikle haritada işaretli kısımlarının risk taşıdığını vurguladı. Fayın Gaziantep'e doğru devam ettiğini ve kırılması durumunda Sakçagözü fayı ile birleşme riski taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Narlı fayının olası bir depremde büyük can ve mal kaybına neden olabileceğine dikkat çekti.

Deprem Haritası ve Gelecek Çalışmalar

Prof. Dr. Sözbilir, Türkiye'nin yeni deprem tehlike haritasının 2025 yılında tamamlanacağını ve bu çalışmanın, ülke genelindeki deprem tehlikesini daha net bir şekilde ortaya koyacağını belirtti. “Ölü Deniz fayının Türkiye topraklarındaki parçalarını da inceleyeceğiz ve bu çalışmalar sonucunda ülkenin deprem riskini daha iyi anlayabileceğiz” diye ekledi.

Türkiye'nin Deprem Riski

Sözbilir, İstanbul'da beklenen büyük depremin yerine, diğer bölgelerde de büyük tehlikeler olabileceğini söyledi. Kahramanmaraş, Hatay, Bingöl, Malatya, Adıyaman, Adana, Gaziantep ve Iğdır gibi bölgelerdeki fayların da yüksek risk taşıdığını belirtti.

Bu bilgiler, bölgedeki deprem riskinin ne kadar ciddi olduğunu ve dikkatli önlemler alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.