Gaziantep'te ORMANLAR, BUĞDAY TARLALARI YANIYOR!

Gaziantep'te ORMANLAR, BUĞDAY TARLALARI YANIYOR!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Gaziantep’te de orman, arazi ve anız yangınlarında artış meydana geldi. Haziran ayının ilk 20 günlük bölümünde meydana gelen 62 orman, 524 arazi-anız yangınlarında binlerce dönüm alan zarar gördü.

Gaziantep’te hava sıcaklıklarının artmasıyla orman yangınları da görülmeye başlandı. Gaziantepdogus.com'da yer alan ve Barış Kaya'nı hazırladığı haber'de, Geçtiğimiz Salı günü Şahinbey İlçesi’ne bağlı Küçük Kızılhisar Mahallesi’nde yangın çıktı. Burç Ormanı ve çevredeki yerleşim yerlerine sıçramasından endişe edilen yangın, itfaiye ekiplerinin çabasıyla büyümeden kontrol altına alınmasını sağladı.

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklamada, Küçükkızılhisar ile Serince arasında kalan mevkiinde çıkan örtü yangınının kontrol altına alındığı, herhangi bir yerleşim yeri ve ormana ulaşmadığı bilgisi verildi. Geçtiğimiz gün yaşananlar kentte son 20 günde meydana gelen orman yangınlarını getirdi.

Yangın sonrası

30 DÖNÜM BUĞDAY YANMAKTAN KURTARILDI

Gaziantep’te ilk olay 7 Haziran’a Karkamış’ta yaşandı. Karkamış ilçesi Yurtbağı Mahallesi'nde bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Yangında 10 dönüm buğday tarlası küle döndü. Çevredekiler yangına su ile müdahale edip itfaiyeden yardım istedi. İhbarla gelen itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın, kısa sürede kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle 10 dönüm ekili alan yanarken itfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesiyle 30 dönüm buğday yanmaktan kurtarıldı.

Ağır Bilanço (5)

15 BİN DÖNÜM ALAN ZARAR GÖRDÜ

İkinci olay ise İslahiye ilçesinde yaşandı. 7 Haziran’da başlayan ve 8 Haziran günü kontrol altına alınarak söndürülebilen yangında 15 bin dönüm alan zarar gördü.

Gaziantep'in İslahiye ilçesi Beyler Mahallesi mevkiinde başladı. İddiaya göre, ilk etapta anız yangını olarak başlayan ve daha sonrasında ise ekili alanlar, dikili alanlar ile mera bölgelerine yayılan yangın rüzgarın da etkisiyle büyüdü. Beyler, Güllühöyük, Hanağzı ve Göltepe mahallerine kadar yayılan yangın sonrası olay yerine itfaiye, AFAD, UMKE, sağlık, orman, jandarma, güvenlik korucuları ve köylüler sevk edildi. Ekipler dört koldan alevlere müdahale etti. Gece geç saatlere kadar süren müdahalelerin ardından yangın önce kontrol altına alındı sonra da söndürüldü. Yangına, 34 itfaiye, 23 tanker, 20 arazöz aracı, 2 TOMA, 100 traktör, 20 asayiş timi, 3 trafik timi, 50 güvenlik korucusu ve 1 jandarma komando bölüğünden oluşan toplam 250 araç ve 600 personelle müdahale edildi.

Ağır Bilanço (8)

FACİADAN KIL PAYI DÖNÜLDÜ

Bir başka olay ise 11 Haziran’da Nizip İlçesinde yaşandı.

Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı bağlı Keklik Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangını gören vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye 3 arama kurtarma personeli, 1 kurtarma aracı, 15 yangın söndürme personeli ile Orman Bölge Müdürlüğü'nde görevli 11 yangın söndürme personeli, 2 arasöz 1 ilk müdahale aracı ve çok sayıda 112 sağlık ekibi ile müdahale edildi. Büyüyen yangının çevrede bulunan ve yeni yapıldığı söylenen TOKİ evlerine sıçramadan gece geç saatlerde kontrol altına alındı.

Ağır Bilanço (1)

12 GÜNDE 600 YANGIN ÇIKTI

Gaziantep Valisi Kemal Çeber tarafından Kurban Bayramı öncesi düzenlenen basın toplantısında orman yangınları konuşulmuştu. Tedbirleri anlatan Vali Çeber, Ülkemizde yaz mevsiminin yaşanması ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle orman alanları ve çevrelerinde insan hareketliliğine bağlı olarak İlimizde 01.06.2024 -12.06.2024 tarihleri arasında 62 orman yangını ve 523 arazi-anız yangını meydana geldi.’’

Ağır Bilanço (3)

GAZİANTEP’TE ORMANLARA GİRİŞ YASAKLANDI

Açıklamalarını sürdüren Vali Çeber, ‘’ Valiliğimizce alınan ilave tedbirler ve meteorolojik veriler kapsamında, akciğerlerimiz niteliğindeki ormanlarımızın zarar görmemesi için düzenli piknik yapılan; Dülükbaba Tabiat Parkı, Burç Hayvanat Bahçesi Tabiat Parkı ve Yamaçtepe Tabiat Parkları ile İbrahimli Orman Parkı, Erikçe Orman Parkı, Belkıs Orman Parkı, Oğuzeli Orman Parkı ve Kıraçtepe Orman Parklarına mangal yapmamak ve ateş yakmamak suretiyle girişler serbest olup, diğer tüm ormanlık alanlara girişler 15.06.2024 tarihinden 29.09.2024 tarihine kadar yasaklanmıştır’’ dedi.

Kaynak:gaziantepdogus.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.