Deprem Alarmı: Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan 7.5 Büyüklüğünde Felaket Uyarısı!

Deprem Alarmı: Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan 7.5 Büyüklüğünde Felaket Uyarısı!
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bir sempozyumda, İstanbul için olası büyük bir deprem konusunda uyarılarda bulundu.

Marmara'nın güneyindeki aktiviteye dikkati çekerek 7.5 büyüklüğünde bir deprem potansiyeli taşıdığını vurguladı ve özellikle bölgedeki tehlikeli kolları işaret etti.


Ersoy ayrıca, Küçükçekmece'deki üç katlı bir binanın çökmesi ve bu çökme sonucu bir kişinin yaşamını yitirmesi olayını örnek göstererek, İstanbul'daki yapı stokunun durumu hakkında endişelerini dile getirdi. İstanbul'un Türkiye için oynadığı kritik rolü vurgulayan Ersoy, şehrin hem nüfus hem de ekonomik açıdan taşıdığı önemi detaylandırdı.


İstanbul'daki yapıların depreme karşı dayanıklılığı konusuna değinen Ersoy, özellikle Büyükçekmece, Küçükçekmece, Güngören, Avcılar, Bağcılar ve Esenler gibi ilçelerin riskli zeminler üzerinde olduğunu ve büyük heyelanlar meydana gelebileceğini söyledi.


2019'daki 5.8 büyüklüğündeki İstanbul depremini hatırlatan Ersoy, bu depremin aslında daha büyük bir depremin işareti olduğunu ve Marmara'nın güneyindeki tehlikeli fay hatlarına dikkat çekti. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bu kolların 7 üzerinde depremler yaratabileceğini belirtti.


İstanbul'un zemin yapısı üzerine de bilgi veren Ersoy, Anadolu yakası ve Avrupa yakasının Haliç kuzeyi gibi sağlam zeminlere sahip bölgelerde bile yapı stokunun kalitesinin deprem tehlikesini artırdığını ifade etti. Depreme hassas zeminlerin üzerine inşa edilmiş yapılar için ekstra dikkat gerektiğini vurguladı.


Ersoy, risk faktörleri arasında dere yataklarını ve yeni inşa edilen yüksek katlı binaları da saydı. Deprem dalgalarının bu bölgelerde daha fazla hasara yol açabileceğini ve yüksek yapıların getirdiği ekstra riskleri belirtti.

Kaynak:Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.