Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, ADIYAMAN YIKILDI! 6 ŞUBAT'TA DEPREM! 11İLDE

Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, ADIYAMAN YIKILDI! 6 ŞUBAT'TA DEPREM! 11İLDE
Acının 1. yıldönümünde 6 Şubat 2023 günü yaşananları sizler için derledik.

11 il annesini, babasını, evladını yitirdi bu gece… 11 il hem öksüz hem yetim kaldı. 11 ilin cenazesi enkazda kaldı da acısı yüreklere sığmadı... 11 il, 'sesini duyan var mı' diye yıkılan yuvalarının başında bekledi günlerce... 6 Şubat'tan silinmeyecek bir acı, kapanmayacak bir yara, kurumayacak bir gözyaşı, dinmeyecek acı kaldı bu ülkeye... 1 yıl önce bugün enkazın altında kaldık, başımız sağ olsun...

Acının 1.yıldönümünde 6 Şubat 2023 günü yaşananları sizler için derledik.

ZAMAN 04.17’DE DURDU

6 Şubat 2023 günü saat 04.17’de ilk deprem Gaziantep’te gerçekleşti. AFAD verilerine göre ilk olarak Gaziantep’in Sofalaca Bölgesi’nde 6,4 şiddetinde deprem meydana geldi. İlk tetiklemenin ardından 04.17’de Kahramanmaraş Merkezli 7,7 şiddetinde deprem meydana geldi. Deprem şokuyla 11 ilde milyonlarca insan sokaklara fırladı, yüzbinlerce insan ise yıkılan binaların enkazında kaldı.

11 İLDE BÜYÜK YIKIM

Depremin neden olduğu yıkımın etkileri ise gün ağarınca ortaya çıktı. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı İlçelerinde büyük yıkım yaşandı. Depremin en büyük yıkımı yarattığı iller Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri oldu.

AFAD’DAN İLK AÇIKLAMA

Depremin ilk anlarında AFAD, 76 kişinin hayatını kaybettiğini, 440 vatandaşın ise yaralandığını duyurdu. Deprem sonrası AFAD Koordinasyon Merkezine gelen dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tüm personellerin ve Bakanların Deprem Bölgesine intikal ettiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin etkili olduğu illerde Valileri arayarak bilgi aldı.

13.24’TE İKİNCİ DEPREM

İlk depremin şoku ve kurtarma çalışmaları devam ederken 13.24’te Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 şiddetindeki ikinci deprem yaşandı. Yaşanan ikinci deprem, paniğin artmasına neden oldu.

GAZİANTEP KALESİ YIKILDI

Kahramanmaraş merkezli depremler Asırlık Çınar Gaziantep Kalesi’nde de yıkıma neden oldu. Daha önce restore edilen bölümlerin yıkıldığı Gaziantep Kalesi’nde kaydedilen görüntüler yürek burktu.

TAG OTOYOLU ÇÖKTÜ

Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından Tarsus- Osmaniye- Gaziantep Otoyolu kötü. Yolun çökmesi nedeniyle deprem bölgesine ulaşımda ciddi sıkıntılar ortaya çıkarken, D-400 Karayolunda ise deprem nedeniyle dev kara parçaları yolun kapanmasına neden oldu. Uzun uğraşların ardından D-400 Karayolu ulaşıma açıldı.

ÇARESİZ BEKLEYİŞ…

Asrın Felaketi’nde kent merkezinde, İslahiye ve Nurdağı’nda kaydedilen görüntüler, vatandaşların enkaz başındaki çaresiz bekleyişleri ise yürek burktu. Kent merkezinde bulunan Gölgeler Apartmanında 21, Ayşe- Mehmet Polat Sitesi’nde 134, Emre Apartmanı’nda 49, Bahar Apartmanında ise 10 kişi hayatını kaybetti.

NURDAĞI VE İSLAHİYE…

Depremin en ağır yaşandığı yerler ise İslahiye ve Nurdağı oldu. Asrın Felaketi’nde Gaziantep’te 3 bin 904 kişi hayatını kaybetti. Kayıpların büyük bölümü İslahiye ve Nurdağı’nda yaşandı. Havadan görüntülenen Nurdağı ve İslahiye’deki yıkım gözler önüne serdi.

MUCİZE KURTULUŞLAR YÜREKLERE SU SERPTİ

Depremde mucize kurtuluşlar ise yüreklere su serpti. Depremden 50 saat sonra enkazdan kurtarılan 4 aylık Duru Bebek, İslahiye’de 6 katlı binanın enkazından kurtarılan 4 yaşındaki çocuk, 6 katlı Gölgeler Apartmanı'nın enkazından AFAD ekiplerinin titiz çalışması sonucu 34 saat kurtarılan 2 kız kardeş, depremin 99.saatinde bir anne ve kızı, 106 saat sonra Nizip’te Furkan Apartmanından kurtarılan genç kız, 106 ve 108.saatlerde Nurdağı’nda kurtarılan 2 çocuk ve annesi, 111 saat sonra kurtarılan Mehmet Akbulut, 147 saat sonra kurtartılan 12 yaşındaki Eylül, 159 saat sonra kurtarılan Saadet, 156 saat sonra kurtarılan 9 yaşındaki Semih, 170 saat sonra kurtarılan Sibel Kaya yüreklere su serpti.

VATANDAŞLAR GEÇİCİ MERKEZLERE SIĞINDI

Deprem sonrası Gaziantep’te vatandaşlar, Ortadoğu Fuar Merkezi (OFM) başta olmak üzere sosyal tesisler, kütüphaneler gibi geçici barınma merkezlerine sığındı. 5 binden fazla depremzedenin sığındığı OFM’de kalacak yer, barınma, ısınma, güvenlik ve yemek hizmeti sunuldu.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

YÖK’ten yapılan açıklamada, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremden etkilenen Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye’deki yükseköğretim kurumlarında ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildiği bildirildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Özer’de eğitime ara verildiğini açıkladı.

53 BİN 537 CANIMIZI YİTİRDİK

Asrın Felaketi olarak anılan 6 Şubat Depremleri, 120 bin kilometrekarelik alanda 11 il, 124 ilçe, 6bin 929 köy ve mahallede ağır yıkımlara neden oldu. Depremlerde 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız da yaralandı. 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkilendi.

İŞ DÜNYASI DEPREMİN YARALARININ SARILMASI İÇİN DESTEK OLDU

Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de iş dünyası depremin yaralarını sarmak için kenetlendi. Pek çok fabrika depremzedelere kapılarını açarken, kısa süre içerisinde yeniden üretime başlandı.

RESTORE EDİLEN BÖLÜMLER YIKILDI

Nurdağı ilçesinde bulunan Ukkaşe Hazretlerinin türbesi Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkıldı. Türbenin restorasyonu çerçevesinde sonradan yapılan ve içinde caminin de bulunduğu bölümler adeta yerle bir olurken, Ukkaşe Hazretlerinin makamının bulunduğu hazne ve sanduka zarar görmedi. Deprem esnasında türbede bulunan 2 güvenlik görevlisinden biri aynı saatlerde yaralı olarak kurtarılırken diğer güvenlik görevlisinin cenazesi 3 gün sonra enkazdan çıkartıldı.

128 MİLYAR TL BAĞIŞ TOPLANDI

Depremin yaralarının sarılması için kampanya başlatıldı. Bu kapsamda 128 milyar 949 milyon 827 bin TL bağış toplandı. Bağışların 32 milyar 507 milyon TL’lik bölümü barınma giderlerine ayrıldı.

NURDAĞI BELEDİYE BAŞKANI KAVAK TUTUKLANDI

Gaziantep’te yıkılan binalarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Yıkılan binaların müteahhitleri birer birer yakalanırken, soruşturma kapsamında Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ve Nurdağı Belediye Meclis Üyesi Yunus Kaya tutuklandı. Kaya’nın Nurdağı’nda inşa ettiği konutların tamamı yıkılmıştı.

ASRIN FELAKETİ’NDE AĞIR HASARLI BİNA SAYISI…

Asrın Felaketi’nin Gaziantep bilançosu da ağır oldu. Kentte yapılan hasar tespit çalışmalarında, 163 bin hasarsız, 53 bin hafif hasarlı, 7 bin 253 orta hasarlı, 13 bin 575 ağır hasarlı ve 3 bin 783 yıkık ve 1860 acil yıkılacak bina tespiti yapıldı.

130 BİN KİŞİ BÖLGEDE AYRILDI

Dönemin Gaziantep Valisi Davut Gül, Nurdağı’nın 3’te 2’lik bölümünün yıkıldığını, 130 bin insanın ise deprem bölgesinden ayrıldığını söylemişti.

DEPREM BÖLGESİNDE 51 MİLYAR TL DESTEK

Deprem bölgesinde yer alan il ve ilçelerden Gaziantep’e ise 150 bin kişinin göç ettiği Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından açıklandı. Şahin, yalnızca Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesine 400 milyon TL harcadıpını bildirdi. Deprem Bölgesi’ne alt yapı yatırımları için ayrılan 51 milyar TL’lik hibe desteğin 5,7 milyar TL’lik bölümünün de Gaziantep’e geldiği bildirildi.

ASRIN ACISI

Asrın Felaketi’nin ardından Gaziantep, deprem bölgesinde en hızlı toparlanan il oldu. geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen Kura Çekimi ve Konut Telsim Programı ile 10 binin üzerinde Deprem Konutu hak sahiplerine teslim edildi. Asrın Felaketi’nin büyük acılar yaşattığı kentte, bugün düzenlenecek etkinlikler ile depremde hayatını kaybedenler anılacak…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.