Gaziantep'te Zeytinyağı Fiyatları Altın Gibi Yükseliyor! Zeytinyağındaki bu oyuna dikkat! Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Gaziantep'te Zeytinyağı Fiyatları Altın Gibi Yükseliyor! Zeytinyağındaki bu oyuna dikkat! Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Gaziantep'te vatandaşlar ekonomik şartlarını zorlayarak zeytinyağı almaya çalışıyor. Sağlığımız için oldukça faydalı olan zeytinyağının son zamanlarda piyasada sahtelerinin görülmesi vatandaşları tedirgin ediyor. Peki, sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Gaziantep'te zeytinyağı'nın teneke fiyatı 4 bin 500 - 5 bin lira arasında değişiyor zaten vatandaşlar almakta zorlanırken bu kezde zeytinyağının sahteleri ortaya çıkmaya başladı.... Sahte zeytinyağına düşmemek için neler yapılmalı?

İNTERNETTEN ZEYTİNYAĞI ALMAYIN

Haber7'de yer alan habere göre, İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaptığı denetimler sonucunda internet üzerinden satılan zeytinyağlarının tümünün sahte olduğunu açıkladı. Bu ürünlerin içerisinde zeytinyağı yerine başka yağlar veya karışımlar bulunuyor. Bu nedenle internetten zeytinyağı alırken çok dikkatli olmalı ve güvenilir sitelerden sipariş vermelisiniz.

Ekran görüntüsü 2023-12-09 103101

UCUZ ZEYTİNYAĞINA KANMAYIN

Zeytinyağı üretimi, zeytin hasadı, işlenmesi ve depolanması gibi pek çok aşamadan geçer. Bu da zeytinyağının fiyatını belirler. Eğer piyasada çok ucuz zeytinyağı görürseniz, bu ürünün gerçek olmadığından şüphe duyabilirsiniz. Çünkü sahte zeytinyağı üreticileri, maliyeti düşürmek için zeytinyağına başka yağlar veya katkı maddeleri karıştırıyorlar. Bu da zeytinyağının kalitesini, tadını ve faydalarını azaltıyor.

Ekran görüntüsü 2023-12-09 103109

ZEYTİNYAĞININ RENGİ VE KOKUSU ÖNEMLİ

Sahte zeytinyağı anlamak için bazı ipuçları vardır. Bunlardan biri zeytinyağının rengidir. Gerçek zeytinyağı, yeşilimsi veya sarımsı bir renge sahiptir. Sahte zeytinyağı ise genellikle soluk veya açık renklidir. Ayrıca zeytinyağının kokusu da önemlidir. Gerçek zeytinyağı, zeytinin kendine has bir kokusuna sahiptir. Sahte zeytinyağı ise ya kokusuzdur ya da başka bir yağın kokusunu taşır.

Ekran görüntüsü 2023-12-09 103113

ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİNİN FAYDALARI

Zeytinyağı, sağlıklı bir beslenme için vazgeçilmez bir gıdadır. Zeytinyağı, kalp ve damar sağlığını korur, kolesterolü düşürür, kan şekerini dengeler, sindirimi kolaylaştırır, cilt ve saç sağlığını destekler, iltihaplanmayı önler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanmayı geciktirir. Bu nedenle zeytinyağı, her öğünde ve her yemekte kullanılabilir. Zeytinyağı, kızartma dahil olmak üzere yüksek ısıya dayanıklı bir yağdır. Bu nedenle kızartmada kullanılmaz düşüncesi yanlıştır. Ancak zeytinyağının faydalarından yararlanmak için gerçek ve kaliteli zeytinyağı tüketmeye özen göstermeliyiz.

Ekran görüntüsü 2023-12-09 103118

ZEYTİNYAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Toprak, sözlerini şöyle şu şekilde devam etti: “Ucuz gördüğünüz ürünleri almayın. Yol kenarında plastik şişelerde satılan ürünleri ‘Ali Amca’ ya da ‘Ayşe Teyze’ diye güvenip, alıyoruz ama bu ürünlerde taklit ve tağşiş yapılma olasılığı oldukça yüksek. Ayrıca plastik şişede satılan ürünlerde şeffaf olduğu için ışık geçirgenliği fazla ve bu nedenle ‘acılanma’ dediğimiz kalitesinde azalma olur. Bu ürünler tek kullanımlık olması nedeniyle, şişeden küçük plastik parçaları gıdaya da geçebilir. Muhakkak ambalajlanmış, paketlenmiş ürün almak lazım. Şüphelendiğiniz ürün olursa da 'Alo 174’ü arayıp şikâyet etmek gerekir. Vatandaşımız kaliteli bir ürün de alırsa bunu evinde, ışık geçirmeyen bir ortamda muhafaza etmeli” Toprak, ayrıca tarım ve orman müdürlüklerinin bu dönemde yoğun denetim yaptığını bildirdi.

Ekran görüntüsü 2023-12-09 103105

HAKİKİ ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Hakiki zeytinyağı almak için aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz: 1- Zeytinyağının rengine mutlaka bakın. Hakiki zeytinyağı, açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen renklerde olabilir. Eğer, aldığınız zeytinyağı çok koyu renkli ise, yüksek sıcaklıkta işlenerek rengi değiştirilmiş olma ihtimali bulunuyor. 2- Zeytinyağının kokusunu mutlaka kontrol edin. Zeytinyağını kokladığınızda alacağınız koku taze zeytin aroması olmalıdır. Sert veya metalik bir koku hissediyorsanız, zeytinyağı sahte olabilir. 3- Zeytinyağının mutlaka tadına bakın. Zeytinyağı hafif tze ve lezzetli olmalıdır. Eğer ağzınıza acı bir tat veya metalik bir koku geliyorsa zeytinyağı sahte olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.