Gaziantep'te Motorsiklet Satacaklar Dikkat! Resmi Gazete’de yayımlandı..

Gaziantep'te Motorsiklet Satacaklar Dikkat!  Resmi Gazete’de yayımlandı..
Ticaret Bakanlığı kararı ile ikinci el taşıt satışında uygulanan 6 ay ve 6 bin kilometre kuralına motosikletler de dahil edildi.

Ticaret Bakanlığı kararı ile ikinci el taşıt satışında uygulanan 6 ay ve 6 bin kilometre kuralına motosiklet de dahil edildi. Bu kara Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Aynı zamanda karar, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak ve bakanlık, bu tarihi uzatabilecek.

KURAL KİMLERİ KAPSIYOR?

Tüm ikinci el araç alım ve satımı 6000 km kuralını kapsıyor. Bu nedenle motorlu taşıt ticareti ile uğraşan herkes, Ticaret Bakanlığı tarafından getirilmiş olan bu yeni kurala uymaya mecburdur.

6 AY 6000 KM KURALININ CEZASI NEDİR?

6 ay 6000 km kuralının cezası, 8 bin 400 TL olarak belirlenmiştir. Yürürlüğe girişinden itibaren 2. El araçların alım satımlarında bu kurala uyulmaması halinde, satışla ilgilenmekte olan kişiler, para cezasını ödemekle yükümlü oluyorlar.

2. EL ARAÇ SATIŞINDA VERGİYİ HANGİ TARAF ÖDER?

Vergi ödeme durumu araç alımında; eğer araç Temmuz ayından sonra alınıyorsa, aracın ilk sahibi tarafından ödeniyor. Araçların vergi ödemesi yapılmadığı taktirde satış işlemlerinin tamamlanamıyor ve resmi olarak vergi ödemesi yükümlülüğü aracı satacak kişilerdedir. Ocak ayında satılan araçlar içinse, eğer vergi borcu çıkmış olduğu tarihte araç satılmak istenmişse, satıcı tarafından ödenir. Aracın satış işlemleri başladığı zaman herhangi bir vergi borcu çıkmamışsa, alıcı tarafından daha sonraki vergiler ödenecektir.

2. EL ARAÇ VERGİDEN DÜŞER Mİ?

2. el araçların vergileri, sadece KDV’dir. 2. El olarak alınan araçlarda özel tüketim vergisi ödemesi yapılmaz. Bundan dolayı da 2. El araç almak isteyen kişiler hem araçlarını daha ucuza alma olanağına sahip olacak hem de daha az vergi ödeyerek araçlarını alacaklardır.

NOTER MASRAFLARINI KİM KARŞILIYOR?

2.el araç satışlarında 6 ay 6000 km kuralı gelmesinden sonra da eskisi gibi değişmeyecektir. Araç alacak kişilerin noter masraflarının tümü, yeni alıcı tarafından karşılanmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.