Gaziantep'te '100 yıldır böylesi görülmedi' zeytinyağı'nın FİYATLARI FÜZE GİBİ UÇUYOR! BİR TENEKE ZEYTİNYAĞI GAZİANTEP'TE..?

Gaziantep'te  '100 yıldır böylesi görülmedi' zeytinyağı'nın FİYATLARI FÜZE GİBİ UÇUYOR! BİR TENEKE ZEYTİNYAĞI GAZİANTEP'TE..?
Gaziantep ve Türkiye'de de zeytinyağı fiyatları, geçen yıla göre ortalama yüzde 300 artış gösterdi. O İsimden Açıklama: "Tüketicimiz 'işte şu fiyatlara gelecek' gibi söylemlerle korkutuluyor. Korkmayın her şeyin fiyatı dengede' dedi

Zeytinyağı fiyatlarında yükseliş

Gaziantep'te Zeytinyağı fiyatlarında, Türkiye genelindeki kuraklığa bağlı olarak yaşanan rekolte düşüşü, işçilik, gübre, ilaçlama, akaryakıt ve vergi giderleri gibi maliyet artışları zaten rekoltesi düşük olan zeytin ve dolaysıyla zeytinyağı'nın fiyatlarını Gaziantep'te ve Türkiye genelinde geçen yıla göre yüzde 300'e yakın arttırdı.

BİR TENEKE ZEYTİNYAĞI GAZİANTEP'TE..?

Gaziantep'te geçen yıl zeytinin kilosu 30 lirayken busen 65 TL'den satıyor ve zeytinyağı'nın kilosu 85 liradan satılırken artık 150 - 200 TL2den satılıyor... 17-18 Kilodan oluşan bir teneke zeytinyağı Gaziantep'te 3 bin liraya ulaştı...

Türkiye'de de zeytinyağı fiyatları, geçen yıla göre ortalama yüzde 300 artış gösterdi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağı fiyatlarının dünyayla paralel olarak yükseldiğini belirterek, "Tüketicimiz 'işte şu fiyatlara gelecek' gibi söylemlerle korkutuluyor. Her şeyin fiyatı maliyetleri oranında artıyor." dedi.

Fiyatlar spekülatif söylemlerle yükseltiliyor

Tan, zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili spekülatif söylemlere karşı da uyarıda bulundu.

"Fiyatlar piyasada oluşur, 'şöyle olacak, böyle olacak' demek spekülatiftir. Bu yanlıştır. Nitekim birçok kuruluşumuz fiyatlarını açıklamaya başladı. Onlar da ticaret yapıyorlar. Ticareti kurallarına göre, maliyetlere bakarak üretici kuruluşları üreticilerin de haklarını savunarak ve aynı zamanda basiretli bir tüccar gibi de hareket ederek fiyatlar açıklıyor."

Kaliteli yağların miktarı az

Tan, bu yıl kaliteli yağların miktarının az olduğunu belirterek, "Mesela 295 lira fiyat var, bu fiyat en kaliteli grubun fiyatı. Normalde 1-1,5 asitler 200-250 lira civarında." dedi.

Dünyada zeytinyağı yokluğu endişesi

Tan, fiyatların yükselme nedenlerini de şöyle açıkladı:

"Dünyada yokluk var, dünya fiyatları ondan yükseliyor. Gelecek yıllarda da yokluk olabileceği endişesi var. Çünkü 500 yılın en yüksek en kurak yıllarını yaşadı İspanya, İtalya, Tunus. Bu durumda o endişe var. Tüketimi çok fazla artıramıyorlar çünkü fiyat artışındaki nedenlerden birisi de bu.

Ülkemizde ise üretim maliyetlerimiz yüksek. Ülkemizde zeytincilik yapılan alanların yüzde 75-80'i dağlık yerlerde ve burada zeytin de az olduğu için normalde 10 liraya mal olacaksa kilogramdaki hasat maliyeti 30 liraya kadar çıkabiliyor."

Tüketici ekonomik durumuna göre zeytinyağı tüketebilir

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, piyasada işlem gören 5 asit rafinajlık zeytinyağı fiyatının kilogram başına 165 lira olduğunu belirterek, "Son dönemde öne çıkarılan kilogram başına 295 lira fiyat, 0,3 Kuzey Ege natürel sızma yağı için geçerli brüt fiyat olup, 0,3 asit alımı hiç yoktur, dolayısıyla piyasada işlem görmemektedir." ifadelerini kullandı.

Sürek, Birliğin 2023-2024 sezonunda üretici ortakları için ilan ettiği fiyatlar üzerinden alımlara 8 Kasım'da başladığını anımsattı.

Sürek, alım fiyatlarının, 30 kooperatiften gelen piyasa fiyatları, ürün rekoltesi, üretici ortaklarının rekolte taahhüt miktarları, ürünün kalite durumu, stok miktarı, satış hedefleri, yurt dışı piyasa bilgileri ve rekolteleri, ürün bedeli ödeme vadesi dikkate alınarak belirlendiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Sezon başlamadan özellikle kooperatif bölgeleri başta olmak üzere diğer zeytincilik bölgelerinden de yağ numuneleri alınarak kalite araştırması yapılmaktadır. Gerek ilgili araştırma sonuçları gerekse de sahada yapılan incelemeler neticesinde özellikle natürel sızma zeytinyağı miktarının az olacağı belirlenmiştir. Tüketici ekonomik durumuna göre zeytinyağı yiyebilecektir. Tüketici için tek bir zeytinyağı yoktur. Mevcut durumda çeşitli sınıflarda uygun fiyatlarla zeytinyağı bulunmaktadır. Sızma almaya gücü yetmeyen tüketiciler riviera veya rafine zeytinyağı tüketebilecektir."

Tüketicilere uyarılar

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, tüketicilere de bazı uyarılarda bulundu.

Tan, tüketicilerin, zeytinyağı alırken etiket bilgilerine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, "Etikette ürünün cinsi, yağımsı asitliği, üretim tarihi ve son kullanma tarihi gibi bilgiler bulunmalıdır. Tüketiciler, 0,8 asitlik oranının üzerindeki ürünleri tercih etmelidir." dedi.

Tan, tüketicilerin, zeytinyağı alırken fiyatı da dikkate almaları gerektiğini belirterek, "Fiyatlarda spekülasyonlar yaşanıyor. Tüketiciler, yüksek fiyatlara aldanmamalıdır." uyarısında bulundu.

KAY6NAK: Haber Merkezi - AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.