ANTEP KALESİ LANETLİ Mİ? Gaziantep'te Binlerce Yıldır ANLATILAN EFSANE! Gizemli Kale ANTEP KALESİ

ANTEP KALESİ LANETLİ Mİ? Gaziantep'te Binlerce Yıldır ANLATILAN EFSANE! Gizemli Kale ANTEP KALESİ
Gaziantep Kalesi, Kalenin yapımı hakkındaki efsaneler 'LANETLİ KALE', 'Antep Kalesi'nin yapımı neden tamamlanmadı?', Antep Kalesi Altında 'Acı ve Tatlı su' ve kalenin altında bulunan kilometrelerce uzunluğundaki tüneller!

Gaziantep Kalesinin tarihi, Hititler dönemine kadar uzanmaktadır. O dönemdeki adı "Kal-i Füsus" olan kale, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır.

Gaziantep Kalesi Yapılış Tarihi
Kale'nin inşa tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, Hititler döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. O dönemdeki adı "Yüzük Kalesi" olan kale, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır.

Gaziantep Kalesi, üç tepe üzerine inşa edilmiştir. Kalenin surları, yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğundadır. Surların bazı yerlerinde, kule ve burçlar bulunmaktadır.

Kale, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde terk edilmiştir. 20. yüzyılın başlarında, kalenin bazı bölümleri onarılmıştır.

Gaziantep Kalesi, 6 şubat depremlerinde hasar görsede günümüzde ziyarete açıktır. Kalenin surları ve kulelerinden Gaziantep'in panoramik manzarasını seyredebilirsiniz.

Antep Kalesi'nin Efsanesi

Gaziantep Kalesi ile ilgili bir efsane bulunmaktadır. Efsaneye göre, kalenin içinde bir hazine saklıdır. Hazineyi bulmak için birçok kişi kaleye girmiştir, ancak hiçbiri hazineyi bulmayı başaramamıştır.

Efsaneye göre, hazineyi bulmak için kaleye giren kişiler, kalenin ruhu tarafından lanetlenmiştir. Bu lanete göre, hazineyi bulan kişi, hazineyle birlikte ölecektir.

Bir Diğer Efsaneyse

Gaziantep Kalesi'nin yapılışına dair halk arasında yaygın olarak anlatılan efsaneye göre kaleyi zengin bir kadın yaptırıyormuş. Bir gün sokağa çıkmış ve yolda kalabalık insan topluluğunun bir cenaze götürüşüne rastlamış. Yanındaki uşağına dönerek “Bu nedir?” diye sormuş. Uşak ise “Efendim insanlar bir gün gelir ölürler, ölülerini de böyle tabut içinde taşıyarak mezarlığa götürür ve toprağa gömerler. Gördüğünüz tabutun içinde dün bizim gibi canlı olan bir insan cesedi var.” der. Bunun üzerine zengin kadın uşağıyla beraber geri döner ve kaleyi yapan ustaları yanına çağırarak; “Bırakın kale yarım kalsın, ben ölümü hiç düşünmezdim.” der.

ŞAHİN: ORTAYA ÇIKARILAN TÜNEL VE GALERİLERLE ŞEHRİN SIRRI ÇÖZÜLECEK

Bulunan “Tatlı- Acı Suyu” ziyaret eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep’in yüzü Antep Kalesi’ndeyiz. Bizim çocukluğumuzda anlatılan bir hikaye vardı. ‘Kalenin altında bir acı bir de tatlı su var’ derlerdi. Şu anda içinde balıkların yüzdüğü tatlı suyu bulduk. Antep Kalesi’nin altından Dülük’e kadar giden hatlar mevcut. KUDEB başkanımız ve bütün ekibimiz, bu konuda uzman arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Mağaracılık yükselen bir değer. Kalenin altında bulunan bu tarihi dokuyu, dünyaya tanıtmak ve bu networku şehrimize çekmek büyük önem taşıyor. Şu anki çalışmalar itibariyle 500 metrelik hattı açmış bulunuyoruz, yolumuza devam edeceğiz. Ortaya çıkarılan tünel ve galerilerle şehrin sırrı çözülecek” diye konuştu.

Kale'nin Günümüzdeki Durumu

Gaziantep Kalesi, günümüzde iyi durumdadır. Kalenin surları ve kulelerinin bir kısmı restore edilmiştir. Kale, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ziyarete açılmıştır.

Kale, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Kalenin ziyaretçileri, kalenin tarihi ve efsanesini öğrenme fırsatı bulmaktadır.

Kale'nin Önemi

Gaziantep Kalesi, Gaziantep'in en önemli tarihi yapılarından biridir. Kale, şehrin savunması için önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca, kale şehrin kültürel ve turistik cazibesinin önemli bir parçasıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.