Gaziantep'te Aracınız 3 Yaşından BÜYÜKSE DİKKAT! Araç Muayene Geciktirmenin Cezası Var mı? 2023 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

Gaziantep'te Aracınız 3 Yaşından BÜYÜKSE DİKKAT! Araç Muayene Geciktirmenin Cezası Var mı? 2023 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?
Gaziantep'te araç sahipleri özellikle Aracı 3 yaşından büyük olanlar dikkat! Gaziantep dahil 77 ilde geçerli: Bunları yaparsanız işlemler artık daha kolay oluyor. Gaziantep'te 2023 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

Gaziantep'te ortalama 500 bin araç bulunuyor, Türkiye'de Gaziantep dahil 25 milyon araç sahibini ilgilendiren açıklama yapıldı. Gaziantep ve Türkiye'de araç muayenesini düzenli olarak yaptıran vatandaşlara, yaptırılması zorunlu olan araç muayene işlemleri için tüm detaylar tek tek anlatıldı. Gaziantep'te yaşayan vatandaşlar haberimizi okursanız, tüm işlemleri yapmak artık daha kolay olacak. İşte muayene işlemlerindeki tüm detaylar…

2023 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.

Araç Tipi2023 Muayene Ücreti
Traktör575,84 TL
Motosiklet575,84 TL
Motorlu Bisikletler575,84 TL
Otomobil1130,44 TL
Minibüs1130,44 TL
Kamyonet1130,44 TL
Römork1130,44 TL
Yarı Römork1130,44 TL
Arazi Taşıtı1130,44 TL
Tır1528,10 TL
Otobüs1528,10 TL
Kamyon1528,10 TL
Çekici1528,10 TL

Araç Muayenesinde Hangi Parçalar Kontrol Edilir?

Araç muayenesi başlamadan önce aracınıza dair bütün belgeler kontrol edilir. Yasal bir sorun olmadığına emin olunduktan sonra araç incelenmeye başlanır. Aracın fren sistemleri, güvenli sürüş için oldukça önemlidir. Bu nedenle frenlerin sorunsuz olduğuna emin olunmalıdır. Yolculuk sırasında görüş sorunu yaşanmaması adına far ve sinyal ışıkları kontrol edilir. Egzoz, şanzıman, akü, yakıt deposu gibi birçok parçanın yer aldığı motor bölümü incelenir. Şasi, lastik ve jantlar da kontrol edildikten sonra rapor hazırlanır. Araç, güvensiz veya ağır kusurlu bulunduysa muayene onaylanmaz ve bir ay içerisinde yeniden kontrole götürülmesi gerekir.

Araç Muayene Geciktirmenin Cezası Var mı?

Araç muayenesi belirlenen aralıklarla yapılmalıdır. Muayene tarihleri, aracın türüne göre farklılık gösterir. Römork, traktör, motosiklet, binek ve resmi araçlar üretilip fabrikadan çıktığı günden itibaren 3 yıl boyunca muayene edilmeden kullanılabilir. Ancak bu araçlar ilk 3 yılın ardından her 2 yılda bir kontrol edilmelidir. İlk 3 yıl kuralı ile ilgili sıklıkla karıştırılan bir durum bulunmaktadır. Ruhsat sahipleri, aracın alınmasından itibaren ilk 3 yıl araç muayenesine götürme zorunluluğu olmadığını sanmaktadırlar. Ancak bahsedilen süre, aracın yaşıdır. Aracın yaşı, trafiğe çıktığı günden itibaren değil üretildikten hemen sonra sayılmaya başlanır. Bu nedenle 3 yaşını geçen araçların mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir. Ticari araç kategorisinde ele alınan taksi, otobüs, minibüs ve kamyon gibi toplu taşıma araçları ise 1 yaşından itibaren her sene düzenli kontrol edilmelidir. Ticari araçların neredeyse aralıksız şekilde seyir halinde olmaları ve pek çok yolcu taşımaları, diğer araç türlerinden daha sık kontrol edilmelerine sebep olmaktadır. Özellikle motor bölümünde, sürekli çalışmaya bağlı birtakım arızalar ortaya çıkabilir. Bu arızalar zamanında fark edilip onarılmadığında ise büyük kayıplara neden olacak kazalar meydana gelmektedir. Araç tescil belgesinde yazan muayene tarihlerinin kaçırılması durumunda Araç Muayene Gecikme Ücreti Ödemeleri 2918 sayılı “Karayolları Trafik Kanunu”nun 35. maddesi gereğince gecikme cezası uygulanmaktadır. Kanuna göre muayenesiz aracın trafiğe çıkması durumunda sürücüye 951 TL para cezası kesilir ve 10 ceza puanı düşürülür. Ceza puanı belirli miktarda düşen sürücülerin ehliyetlerine ise süreli veya süresiz olarak el koyulabilir. Araç muayenesinden geçmeyen araçların kontrollerinin aksatılması da gecikme ücreti ve ceza alınmasına sebep olmaktadır. 2023 TÜVTÜRK muayene ücretine her ay için belirlenen oranına ekleme yapılır. Gecikme cezasının oranı araç türlerine göre farklılık göstermemektedir. Muayeneden onay almayan araçların bir ay içerisinde kontrole götürülmemesi durumunda tekrar ücret tahsil edilir.

Araç Muayenesi Yaptırmak Zorunlu Mu?

Araç muayenesi aracın, sürücülerin ve toplumun güvenliği için oldukça gereklidir. Emniyetsiz bir aracın trafiğe çıkması büyük risklere sebep olur. Can ve mal kaybının önlenmesi adına araçların düzenli şekilde kontrol edilmesi, gerekli durumlarda ise onarılması şarttır. Olası kaza ve kayıpların engellenmesi için araç muayenesi yasal olarak zorunluluk haline getirilmiştir. Araçlarda meydana gelen arızalar, büyük sorunlara yol açar. Muayene sırasında kontrol edilen motor, aydınlatma ve fren sistemleri gibi önemli noktaların sorunsuz şekilde çalıştığından emin olunmalıdır. Yasal zorunluluk sayesinde motorlu araçların kontrolü düzenli şekilde yapılarak olası trafik kazalarının önüne geçilmektedir. Muayenesi geciken araçlar trafikte tespit edildiğinde ise birtakım yasal yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlar para cezası yazılması ve sürücü puanının düşürülmesidir. Ceza sınırını geçen sürücüler süreli veya süresiz şekilde trafikten men edilebilirler.

Araç Muayene Gecikme Ücreti Ne Kadar?

Araç muayene gecikme ücreti, aracınız için belirlenen muayene ücretine %5 oranında eklenmektedir. Bu oran araç türlerine göre değişmemektedir. Gecikilen her ay için muayene ücretine %5 ekleme yapılır. Belirlenen son muayene tarihini 1 gün geçseniz bile bu ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bu nedenle araç muayene tarihlerini takip ederek herhangi bir gecikme yaşamamanız önerilmektedir.

TÜVTÜRK Araç Muayene Ücreti Kredi Kartıyla Ödeniyor mu?

Araç muayenesi için TÜVTÜRK’ün internet sitesine girerek randevu alınır. Randevu alırken araca ait tescil belgesinin bilgileri, son muayene geçerlilik tarihi ve muayene istasyonu seçilir. Son olarak muayene tarih ve saati seçilerek randevu alınır. Muayene süresi iki saattir. Bu nedenle araç, sahibi dışında biri tarafından muayeneye götürülebilir. Ancak bu bilgi randevu alınırken belirtilmelidir. İstasyondaki görevliye araç tescil belgesi verildikten sonra kontrollerin tamamlanması beklenir. Kontroller tamamlanıp rapor oluşturulduktan sonra ödeme aşamasına geçilir. Önceki yıllarda ödeme işlemi için yalnızca nakit kabul edilirken 2023 yılında araç muayene ücretleri banka kartı, kredi kartı veya nakit olarak ödenebilmektedir. Güncellenen ödeme seçenekleri sayesinde araç sahiplerine kolaylık sağlanmıştır. Özellikle kredi kartı ile ödeme seçeneği araç muayene gecikmelerini önlemektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.