Asırlarca tarihe tanıklık eden Gaziantep Kalesi tarihinin az bilinenleri sizi çok şaşırtacak!

İnsanlık ve medeniyet tarihinin en eski şehirlerinden biri olan Gaziantep, asırlardır Mezopotamya ile Anadolu arasında önemli bir geçiş güzergahı olarak bulunuyor. Adeta köprü görevi gören Gaziantep’in, kurulduğu ilk dönemlerden bu yana üzerinde yerleşim de bulunuyor. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak kabul edilen Gaziantep’te, en önemli tarihi yapılar arasında ise Gaziantep Kalesi yer alıyor.
Gaziantep Kalesi, şehrin en meşhur tarihi yapılarından biri. Ancak bu kalenin tam olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak kalenin yapılışının 6000 yıl kadar eskiye, Kalkolitik döneme kadar uzandığı tahmin ediliyor. Ayrıca Gaziantep Kalesi’nin, ilk olarak Roma döneminde bir gözetleme kulesi maksadıyla yapılmış olabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca kalenin iç kısımlarının zamanla genişletildiği de yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarıldı. Peki Gaziantep Kalesi tarihten başka nelere ışık tutuyor? İşte detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Yapılış tarihi olarak 6000 yıl öncesine kadar uzanan Gaziantep Kalesi’nin bugünkü halinin mimarının, Bizans İmparatoru Iustinianos döneminde kaleyi ele aldığı biliniyor. Bu dönemde bir onarım gören kale, Bizans döneminden sonra ise Memlüklüler, Dulkadiroğulları ve Osmanlı dönemlerinde de zaman zaman onarım görmüş. Ana kapıda yer alan kitabe, ana kapı ve kale köprüsünün iki yanında bulunan kuleler, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1557 yılında yeniden yaptırılmış.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip olan Gaziantep Kalesi, şehre hakim olan bir tepenin üzerinde bulunuyor. Görkemli bir duruşu bulunan kale, tepeden tüm şehri görebiliyor. Türkiye’de ayakta kalabilen tarihi yapıların en güzel örneklerinden biri olan Gaziantep Kalesi bedenleri üzerinde ayrıca 12 adet kule de bulunuyor.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde, kalenin 36 burcu olduğu ifade ediliyor ancak günümüzde bunların yalnızca 12’si ayakta duruyor. Geriye kalan 24 burcun ise kalenin dış surlarında bulunduğu için günümüze kadar gelemediği tahmin ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.