Gaziantep’in incisi Antep fıstığında bu yıl verim arttı: “Yüzde 50’nin üzerindeyiz”

Bu yıl dünyada ve Türkiye genelinde aşırı ve kavurucu sıcaklar etkisini gösterdi. Sıcak havaların etkisi tarım sektöründe de görülürken, bu durum bazı ürünlerde verim kaybı yaşanmasına neden oldu. Ancak adını Gaziantep’ten alan ve çevre illerde de yetiştirilen, son dönemlerde ulaştığı tezgah fiyatıyla “yeşil altın” adını alan Antep fıstığında bu yıl verimin arttığı görüldü. Antep fıstığı için hasat heyecanı başladı.
Sabah saatlerinde erkenden tarlaya giden çiftçiler, topladıkları Antep fıstıklarını tane tane elekle ayıklıyor. Bu ürünlere “ben” adı veriliyor ve ürünlerin bir kısmı tezgahlarda doğrudan bu haliyle yer alarak satılıyor. Diğer yandan toplanan ürünlerin önemli bir bölümü ise fırınlarda kavruluyor ve üst kabuğundan ayrılarak satışa hazır hale getiriliyor. Gaziantep Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, hasadı başlayan Antep fıstığının üretiminin oldukça meşakkatli olduğunu dile getirdi. İşte detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Gaziantep Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, “Antep fıstığı deyince akla zahmet gelir, alın teri gelir, emek gelir. Bununla birlikte sevgi gelir, bereketli topraklar gelir. Hem kurusu hem kırmızı beni olarak hem yeşil bozu olarak piyasada, sanayi sektöründe, çikolata, dondurma gibi birçok alanda kullanılıyor” sözlerini dile getirdi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Karayılan yaptığı açıklamada, Antep fıstığının aromasının, dünyanın diğer bölgelerinde üretilen fıstıklardan daha iyi olduğunu ifade etti. Karayılan açıklamasında, “Antep fıstığının aroması, rengi çok güzeldir ve içindeki lezzetiyle dünyada bir tanedir. O yüzden bununla yapılan Antep baklavası meşhur. Yapılan çalışmalarda verim olarak geçen seneye oranla yüzde 50’nin üzerindeyiz. Bir önceki yılın veriminin ise altındayız. Dolayısıyla bu yıl ortalama bir verimimiz var” dedi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nizip ilçesi Yağmuralan Mahalle Muhtarı Zihni Karakuş da bölgenin geçim kaynağının Antep fıstığı olduğunu ifade etti. Diğer yandan çiftçi Ali Karakuş da açıklamasında, rekolteden memnun olduklarını, fiyatların da iyi olduğunu söyledi. Karakuş, hasat zamanında 15 günün çok önemli olduğunu, bu süreçte güneşin yakması durumunda verimin yüzde 30’a kadar düşebileceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.