İncir Reçeli Tarifi - İncir Reçeli Nasıl Yapılır?
İncir reçelinin yapılışı oldukça zor ve zahmetlidir. İncir reçeli tarifini hazırlamaya başlamadan önce bir kilo ham inciri tek tek soymak gerekiyor. Soyulan incirlerin, sap kısımları kesilir. İncirlerin diğer ucunu ise bıçak yardımı ile hafifçe delmek gerekiyor. Hazırlanan incirler, yıkanır ve suları süzülür. Bir tencerenin içerisine incirler koyulur. İncirlerin üstünü geçecek şekilde tencereye su eklenir. Yaklaşık yarım saat boyunca incirler pişirilir.
İncirlerin yumuşaması gerekiyor. İncirler pişirildikten sonra tenceredeki su dökülür. İncirlerin üzerine soğuk su doldurulur. Su ılıklaşmaya başlayınca, tenceredeki su tekrar dökülür. Daha sonra incirlerin üzerine tekrar soğuk su koyulur ve su ılımaya başlayınca dökülür. Bu işlem yaklaşık beş altı kere tekrarlanır. Başka bir tencerenin içerisine, iki kilo toz şeker ve bir litre su koyulur. Şeker ve su iyice kaynayana kadar sürekli olarak karıştırılır. Şerbet kaynadıktan sonra altı kısılır ve dört dakika daha karıştırılarak kaynatılır. Şerbet koyulaşmalıdır.
Şerbet hazır hale geldikten sonra en zor kısımlardan birisine geçmek gerekiyor. Bir kilo incir, tek tek hafifçe sıkılır ve suyu çıkarılır. Bu aşamada, incirleri ezmemeye dikkat edilmelidir. Sıkma işlemi çok hafif bir şekilde yapılmalıdır. Yoksa incirler parçalanacaktır.
Tek tek suyu sıkılmış olan incirler, şerbet tenceresinin içine atılır. İncirler, yüksek ateşte yaklaşık on dakika boyunca kaynatılır. Ocağın altı kısılarak kırk dakika daha incirler pişirilir. Suyu sıkıldığı zaman küçülmüş olan incirler, pişirirken şişmeye başlayacaktır. Reçel pişirilirken içine birazcık karanfil ya da iki adet çubuk tarçın atılır. Reçelin şerbeti kıvam aldığı zaman yarım limonun suyu tencereye sıkılır. Limon sıkıldıktan sonra reçel birkaç dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Reçel soğuduğu zaman kavanozlara doldurulur.
İncir Reçeli Yapmanın Püf Noktaları
Reçel hazırlanırken, sürekli olarak su değiştirme işlemi yapılması incir reçeli yapmanın püf noktaları arasında en önemlisidir. Bu işlem yapılmadığı takdirde incirler acı olacaktır. Ham incirlerin tadı acıdır. Su değiştirme işlemi ile incirin içerisindeki acı su akıtılır. Böylelikle incirler tatlılaşmaya başlar. Diğer önemli noktalardan bir diğeri ise reçelleri kavanozlara doldurma kısmıdır. Reçeller, kavanoza doldurulduktan sonra ağzı kullanılmamış kapaklar ile sıkıca kapatılmalıdır. Hazırlanan reçeller karanlık bir dolapta muhafaza edilmelidir.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.