İpek böceği yetiştiriciliği nedir, nasıl yapılır? İpek böceği yetiştiriciliğinde devlet desteği var mı?

İpek elde etmek amacı ile ipek böceklerinin yetiştirilmesi ve ipek üretimi, ‘İpek yetiştiriciliği’ olarak adlandırılır. Dut ağaçlarının yapraklarını tüketerek büyüyen ipek böceği larvaları, uygun sıcaklık, nem koşulları ve diğer faktörler çerçevesinde büyür.
Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan ipek böceği yetiştiriciliği son dönemlerde ülkemizde de popüler hale gelmeye başladı. Tarımsal faaliyetlerden biri olarak değerlendirilen ve bu kapsamda da ülkemiz açısından önemli bir yere sahip olan ipek böceği yetiştiriciliği, arama motorlarında sıklık ile sorgulanmaya başlandı. Yetiştiricilik detayları, bu tarımsal faaliyet için devletin destek verip vermediği, pek çok kişi tarafından oldukça merak ediliyor.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

2023 ipek böceği yetiştiriciliği devlet desteği için bağlı bulunulan Kozabirlik Kooperatiflerine şahsen başvuru yapılması gerekir. Dilekçe ile yapılan başvuru bakanlık tarafından değerlendirilir. Başvurusu olumlu sonuçlanan kişilere, tohum dağıtım listelere bağlı olarak ücretsiz olarak tohum temin edilir. Üretilen yaş ipek böceği kozasını Kozabirlik Kooperatiflerine ya da faaliyet kapsamı flatür ile ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişiliğe sahip işletmelere satan kişilere, sene içerisinde kilogram başına nakit olarak ödeme yapılır.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

İpek böceği, yumurtadan çıktıktan yaklaşık 28 gün sonra nem, sıcaklık ve besin faktörlerine bağlı olarak gelişimini tamamlar ve koza örmeye başlar. Ortalama 20 gün kadar beslenen ipek böceğinde koza dürtüsü gelişir. Güve aşamasına geçen ipek böceği, 10- 14 gün kadar sonra dışarı çıkar. Bu dönem içerisinde kabın içerisine kağıt havlu konulması gerekir. Böylelikle güveler yumurtlamaya hazır olduklarında yumurtalar kağıt havlu yardımı ile kolayca alınabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.