Çok ses getiren dava sonuçlandı: Volkswagen ve Audi, 85 milyon dolar ceza aldı!

Teksas Yüksek Mahkemesi bu ayın başlarında eyaletin VG ve Audi'ye karşı açtığı çevre davasının devam edeceğini onayladı. Texas Başsavcısı Ken Paxton'a göre, anlaşma gereği iki otomobil üreticisi, yasadışı eylemleri için 85 milyon dolarlık bir ceza ödemek zorunda kalacak.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

Paxton yaptığı açıklamada, "Eğer bir şirket Teksas yasalarını ihlal ettiğinde, Teksaslıları tehlikeye attığında veya çevremizi kirlettiğinde hesap vermekten kaçacağını düşünüyorsa çok yanılıyor," dedi. "Volkswagen ve Audi bunu zor yoldan öğreniyor ve şimdi bedelini ödüyorlar. Yasadışı teknoloji kullanarak çevre yasalarımızı ihlal etmekle kalmadılar, aynı zamanda Teksas mahkemelerinde sorumluluktan kaçmaya çalıştılar. Bu çabaları başarıyla durdurduk." dedi.
Dieselgate skandalının otomotiv endüstrisini sarsmasının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen, VG ve Audi hala ağır bir bedel ödemeye devam ediyor. VG, daha önce ABD hükümetiyle yasal işlemleri anlaşarak ve ABD'de 20 milyar doların üzerinde para cezası, yaptırım ve tazminat ödemişti.
"Bu anlaşma ilkesi, on milyonlarca doların Teksaslıların yararına kullanılmasının garanti altına alınmasına yardımcı olacak ve yasadışı faaliyet düşünen herhangi bir şirkete açık bir mesaj gönderecektir" dedi Ken Paxton.
Bir yıl önce, Volkswagen, dizelgate'ten (Volkswagen emisyon skandalı) etkilenen Birleşik Krallık ve Galler'deki Volkswagen Grubu araç sahipleriyle mahkeme dışında uzlaşmak üzere 193 milyon £ (238 milyon $) ödemeyi kabul etmişti.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

Volkswagen emisyon skandalı, 2015 yılında ortaya çıkan ve dünya çapında büyük yankı uyandıran bir olaydır. Skandal, Volkswagen'in ve bağlı markalarının (Audi, Porsche, Seat, Skoda vb.) dizel araçlarında emisyon testlerini manipüle ettiği ve gerçek emisyon değerlerini gizlediği ortaya çıktığında patlak verdi. Normalde, otomobil üreticileri tarafından üretilen araçların emisyonları, çevreye zararlı gazları kontrol altına almak için belirli sınırlar içinde tutulması gerekmektedir. Ancak Volkswagen, dizel motorlu araçlarında kullanılan yazılımı manipüle ederek, emisyon testlerinde yanıltıcı sonuçlar elde etti. Testler sırasında araçlar, aslında daha fazla kirletici madde salınımı yapan bir durumdayken, test koşullarında düşük emisyon değerleri göstermekteydi. Bu sayede, araçlar düzenlemelere uygun gibi görünüyor ve daha düşük emisyon değerleriyle tüketicilere sunuluyordu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.