ORTAK MESELELER KONUŞULDU
Görüşmelerde ayrıca yatırım, ekonomi, gıda güvenliği ve ileri teknoloji gibi her iki ülkenin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin merkezinde yer alan diğer konular ele alındı. Her iki taraf da bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alırken, barış, istikrar ve iş birliğinin teşvik edilmesinin önemini vurguladı.
Fransa'daki BAE Büyükelçiliğine göre, bu toplantı "stratejik ortaklığı pekiştirmeye" ve "farklı sektörlerdeki ikili iş birliğini güçlendirmeye" hizmet edecek.
Şeyh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Şeyh Halife bin Zayed Al Nahayan'ın yaklaşık bir yıl önce vefatının ardından ülkenin cumhurbaşkanı olmasından bu yana Fransa'yı ikinci kez ziyaret ediyor. Bu ziyaret, Macron tarafından takdir edilen bir jestle, Emirlik'in yeni lideri olarak yurtdışına yaptığı ilk resmi gezi oldu.
Önceki ziyaretinde enerji konularına odaklanan Şeyh Mohamed, çeşitli enerji anlaşmalarına imza atmıştı. Abu Dabi ve Paris, yenilenebilir ve nükleer enerji sektöründe ortak yatırım projeleri üzerinde çalışma konusunda anlaşmaya varmıştı.
BAE ve Fransa, uzun yıllardır bir dizi alanda ilişkilerini derinleştiriyor. 2021 yılında Abu Dabi, Fransız Dassault'dan 80 Rafale savaş uçağı satın alarak, Fransa tarihindeki en büyük uluslararası silah satışını gerçekleştirmişti.
İki ülke aynı zamanda bölgesel ve uluslararası istikrar, terörle mücadele ve barışın desteklenmesi gibi ortak değerleri, hedefleri ve çıkarları paylaşıyor. Abu Dabi ve Paris arasındaki ikili ilişkiler, 2020 yılında stratejik ortaklık için yeni bir yol haritasının imzalanmasının ardından 2030 yılına kadar yenilendi. Bu süre zarfında ekonomi, ticaret, güvenlik, sağlık, kültür ve enerji alanlarında iş birliği yoğunlaşacak gibi görünüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.