Bilin insanlarından yeni Mars keşfi! Mars’ta yaşam mümkün olabilir mi?

Bilim insanları tarafından gezegenler hakkında daha geniş bilgilere sahip olabilmek için çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar ile her geçen gün yeni bilgiler aktarılıyor. Bilim insanlarının Mars gezegenine dair yaptığı çalışmalar neticesinde yeni bir gelişme kaydedildi.
Bilim insanları, Mars’ın en dış tabakasını oluşturan kabuğun, Dünya’nın ve Ay’ın en dış kabuğundan daha kalın olduğunu tespit etti. Bilim insanlarını dahi heyecanlandıran bu gelişmeye dair, Mars’ın bazı canlılar için uygun yaşam alanı koşullarına sahip olabileceği öngörülmeye başlandı. Mars’ta yer alan uzay aracından elde edilen veriler neticesinde varılan bu sonuç, Mars’a dair yeni bilgilerin de elde edilmesine imkan sundu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

NASA’nın Mars’a gönderdiği uzay aracı InSight’in dört yıllık verileri araştırmacılar tarafından incelendi. Bu incelemeler neticesinde, Mars gezgenin dış kabuğunun Dünya ve Ay’dan daha sert olduğu ortaya çıktı. Bu gelişmeler ile bilim insanları, Mars’ın iç yapısının da daha iyi bir şekilde çözümlenebilmeye başlanacağını ifade etti. Hakemli bilimsel dergi Geophysical Research Letters’ta yayımlanan yeni araştırmada, Mars’ın dış kabuğunun kalınlığı hesaplandı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Geçtiğimiz yıl Mars’ta meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki deprem, gezegenin dış kabuğunun hesaplanmasında etkili oldu. Bilim insanları deprem verilerinden yola çıkarak hesaplamalarını yaptı ve Mars kabuğunun ortalama olarak 42 ile 56 kilometre olduğu belirlendi. Kabuğun en inceldiği yer ise Isidis krateri olarak belirlendi. Bu bölgedeki kabuk, 10 kilometreye kadar inceliyor. Airturkhaber’de yer alan bilgilere göre, Tharsis bölgesinde kabuğun en kalın olduğu bölge olarak belirlendi. Buradaki kabuk kalınlığı yaklaşık 90 kilometreye kadar çıkıyor. Dünyanın yer kabuğunun ortalama kalınlığı ise 21 ile 27 km arasında olduğu biliniyor. Normal şartlarda gezegen gövdesine kadar küçük ise kabuğun da o kadar kalın olması bekleniyordu. Ancak maske gezegeninde ortaya çıkan veriler bu durumu değiştirdi. Nitekim Mars gezegenin kabuğunun aydan bile kalın olduğu ortaya çıktı. Mars gezegeninde hayatın olup olmayacağına dair araştırmalar ise hala devam ediyor. Daha önce gezegende herhangi bir hayatın olmadığına dair bilimsel çalışmalar yürüten Fransız araştırmacı Boris Sauterey ve ekibi yaptığı yeni bir araştırma ile gezegenin tarihinin en azından bir döneminde bazı canlılar için elverişli yaşam koşulları sağlamış olabileceğini belirtiyor. İleriye yönelik durumlar için ise ekip çalışmalarına devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.