17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Gününde Kontrollere Dikkat Çekildi! Hipertansiyon Hastalığı Semptomu, Hissedilir Olmuyor!

Dünya genelinde erken ölümlerin başlıca sebepleri içinde gösterilmekte olan hipertansiyon hastalığı semptomların hissedilmesi ve test yaptırılmaması halinde farkına varılmıyor. Sinsi bir şekilde meydana gelen bu hastalığa karşı dikkatli olmak gerekiyor. Hastalıkla mücadele dikkat çekmek için kontrollerin doğru bir şekilde yapılmasına dair uyarı yapıldı. Hipertansiyona dair bilinmesi gereken detaylar!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü'nün bu seneki teması, hastalıkla mücadeleye dikkati çekmek hedefiyle ‘Kan basıncınızı doğru ölçün, kontrol yapın, uzun bir hayat yaşayın' olarak belirlenmiş durumda. Yüksek kan basıncına sahip kişilerin semptomları hissetmedikleri ve kan testi yaptırmadıklarından dolayı uzun süre hastalığı fark etmemeleri sebebiyle hipertansiyon, bilim insanları tarafınca ‘gizli katil’ olarak tanımı yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bilgilerine göre, dünya genelinde 30 ile 79 yaşındaki, 1.28 milyardan çok yetişkin hipertansiyon hastası. Bu hastaların ortalama yüzde 46’sının hastalığından habersiz olduğu tahminleri bulunuyor.
Hipertansiyon hastalarının yüzde 42’sinde hastalığın teşhis ve tedavisi sağlanırken, hastalığa sahip 5 yetişkinden 1’inde (yüzde 21) durumun kontrol altına alınması mümkün oluyor. Dünya genelindeki ölümlerin ve kalp, beyin ve böbrek problemlerinin en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilen hipertansiyonun tedavisi genel olarak düşük maliyetli ilaçlarla sağlanmakta. Bunun yanı sıra sağlıklı bir beslenme, fazla kilolar ve tütün ürünleri kullanımından kaçınmanın yanı sıra fiziksel aktivite hipertansiyon riskini azaltan başlıca faktör içinde yer almakta.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Erken ölümlerin temel sebeplerinden biri olarak gösterilmekte olan hipertansiyon son senelerde artış gösterdi. Hipertansiyon hastalarının sayısında 1990 ve 2019 senelerinde yüzde 100 oranında bir artış meydana geldi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 1990-2019 yıllarına ait verilerine göre hastaların sayısı 2019 yılında 1.28 milyara ulaşmışken, bu hastaların700 milyonundan çoğu tedavi edilmedi. Öte yandan Afrika, yetişkinler arasında hipertansiyon görülme oranının en yüksek olduğu bölge olmakta.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.