GÖREVLERİ NEDİR?
2023 yılında gerçekleşecek olan 28. Dönem Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala, sandık görevlilerinin ne iş yaptığı merak edilmektedir. Seçim görevlilerinin ana görevleri, oy verme yerlerinin hazırlanması, oy verme sürecinin yönetimi ve denetlenmesi, oy pusulalarının ve oy verme kutularının hazırlanması, seçmenlerin kimlik doğrulama işlemlerinin yapılması ve son olarak oy sayımı ve sonuçların ilan edilmesidir.
Seçim sürecinde sandık görevlilerinin önemi oldukça büyüktür. Oy verme yerlerinin hazırlanması, oy sayımı gibi işlemler oldukça önemlidir ve bu işlemlerin hatasız ve adil bir şekilde yapılması için sandık görevlileri görev yapmaktadır. Başvuru yapan vatandaşların, seçim kurulu tarafından belirlenen eğitim programlarına katılmaları gerekebilir. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından sandık görevlisi olarak atanma işlemleri yapılacak.
Seçimlerin dürüst ve adil bir şekilde yapılması için sandık görevlilerinin seçimi belirli kurallara göre yapılır. Bu kurallardan biri de, kimlerin sandık görevlisi olamayacağıdır. İşte bu konuda bilmeniz gerekenler:
İdare amirleri ve zabıta amir ve memurları: İdare amirleri ve zabıta amir ve memurları, seçimlerin yönetiminde yer alabilecekleri için sandık görevlisi olarak seçilemezler.
Askeri şahıslar: Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yer alan sivil memurlar dahil askeri şahıslar da sandık görevlisi olarak seçilemezler.
TBMM üyeleri ve adaylar: Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar da sandık görevlisi olarak seçilemezler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.