UYKU BOZUKLUĞU BELİRTİLERİNİ GÖRMEZDEN GELMEYİN
Verdiği röportajda uyku bozukluğuna ilişkin belirtileri ve bu problemin ortaya çıkardığı sorunları sıralayan Uzman Klinik Psikolog Yaren Hamarat, “Uyku bozukluğu şikâyeti yaşayan kişiler uykuya dalmada ve sürdürmede problem yaşamaktadır. Uykularını yeterince alamazlar. Uyandıklarında dinlenmiş şekilde uyanmama ve günün devamında yorgunluk hissi, odaklanma güçlükleri ve dikkatsizlik gibi sorunlar yaşarlar.
Uyku bozuklukları; insomnia, uykuyu başlatmada sürdürmede güçlük yaşama, sık sık uyanma, uyku ile ilişkili solunum bozuklukları (uyku apnesi) uyku sırasında tekrarlayan solunum nöbetleri, sirkadiyen ritim, uyku uyanıklık bozuklukları, kişinin ihtiyaç duyduğu zaman diliminde uyuyup uyanamaması ve parasomnialar (uyurgezerlik, uyku terörü, karabasan) olmak üzere sınıflandırılıyor” diye konuştu.
Fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel olarak çeşitli faktörlerin kişilerin yaşamında uykusuzluğa yol açabileceğinin altını çizen Hamarat, “Tüm bu faktörler uykunun kalitesini ve süresini bozabilmektedir. Uyku ihtiyacı kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Kimilerine 4-5 saatlik uykular yeterken kimileri 8-9 saatlik uyku yetmeyebilir.
İyi bir uykunun ilk belirtileri, kişinin uyandıktan sonra kendini dinlenmiş, pozitif ve yeni bir güne hazır hissetmesi ile belli olmaktadır. Fizyolojik olarak kişiyi bu durumdan uzak tutan sebeplerin başında yaş gelir. Erken yaşlarda uykuya duyulan ihtiyaç daha fazla olurken zaman ilerledikçe bu sürenin düştüğünü görmekteyiz” açıklamalarında bulundu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.