Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Cushing sendromu gereğinden fazla kortizol üretiminden dolayı ortaya çıkar ve ciddi bir rahatsızlıktır. Cushing sendromunun belirtileri ise şu şekildedir:
- Sivilce artışı
- Sık idrara çıkma
- Kemik erimesi
- Yüz kızarıklığı
- Aşırı susama
- Cildin incelmesi
- Göğüs, kalça, karın ve kollarda pembe ve mor renkte çatlaklar oluşması
- Regl düzensizliği
- Aşırı kilo alımı
- Kemik erimesi
- Uykusuzluk
- Melankolik ruh hali
- Halsizlik
- Devamlı tekrar eden enfeksiyonlar
- Cinsel arzunun azalması
Cushing sendromunun çoğu belirtisi görüldüğü zaman mutlaka bir uzmana muayene olunmalıdır. Aşırı kortizol üretiminin yanı sıra akciğer, tiroit bezlerinde görülen tümörler de bu belirtilere neden olmaktadır. Cushing sendromu ciddi bir rahatsızlıktır ve gecikmeden mutlaka tedavi olunmalıdır.
Cushing Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Hastada gereğinden fazla kortizol üretimi gözlendiğinde ve belirtilerin bir kısmı görüldüğünde Cushing sendromunun testleri yapılmaktadır. Yapılan bazı testler ise şunlardır:
- 24 saatlik idrarda serbest kortizol düzeyi: Bu testte hasta idrarını 24 saat tutar ve serbest kortizol seviyesi ölçülür.
- Deksametazon Baskılama Testi: Yapılan bu testte hastaya deksametazon içerikli bir hap verilir. Ardından bir sonraki sabah hastadaki kan kortizol seviyesine bakılır.
- Tükürük kortizol seviyesi ölçümü testi: Bu test gece yarısı yapılır. Hastadan gece yarısı alına tükürükteki kortizol seviyesi ölçülür.
Yapılan bu testler doğrultusunda kortizol seviyesi yüksek çıkarsa hastanın böbrek üstü bezlerine de bakılır. Buna göre teşhis konulur ve tedaviye başlanır.
Cushing Sendromu Tedavisi Nasıl yapılır?
Cushing sendromu tanısı koyulduktan sonra hasta hemen tedaviye başlamalıdır. Tedaviye geç başlanırsa Cushing sendromu kalp, böbrek ve diyabet gibi rahatsızlıklara sebep olur. Sendromun ilerlemesi durumunda belirtiler ve şikayetler artar ve başka hastalıklara da sebep olarak ölüme neden olabilir. Cushing sendromunun tedavisi şu yöntemlerle yapılır:
- Cushing sendromuna yakalanan hastalarda kortizol seviyesi yüksek olduğu için bunu normal düzeye sokacak kortikosteroid ilaçları kullanılır.
- Sendrom tümörden dolayı ortaya çıktıysa cerrahi operasyon ile tedavi başlatılır.
- Oluşan tümör cerrahi operasyonla çıkarılamıyorsa hastaya radyoterapi tedavisine başlatılır.
- Hasta radyoterapiye de yanıt vermiyorsa kortizol üretimini azaltan ilaçlarla tedaviye devam edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.