Siroz Nedenleri Nelerdir?
Siroz hastalığının nedenleri arasında pek çok farklı unsur vardır. Ancak günümüzde özellikle halk arasında siroz hastalığının bilinen en önemli nedeni kronik alkol kullanımıdır. Siroza sebep veren durumlar şu şekilde özetlenebilir:
- Yoğun alkol tüketimine bağlı olarak karaciğer yağlanması
- Alkol kaynaklı olmayan karaciğer yağlanmaları
- Safra yollarının iltihaplanması
- Demir ve bakır minerallerinin aşırı alımı
- Kronik kalp yetmezliği
- Ağır ilaçların uzun süre kullanımı
- Vücudun kendi dokularına karşı antikor üretmesiyle oluşan otoimmün hepatitler
Siroz Tanısı Nasıl Konulur?
Siroz hastalığı tanısı konması için yukarıda saydığımız belirtilerde bir veya birkaçının doktor tarafından gözlemlenmesi gerekir. Sağlık kuruluşlarında muayene olan kişilerde kişinin detaylı hastalık öyküsü alınır. Bu süreçte kişinin kronik alkol kullanımının olup olmadığı, geçmişte viral hepatit geçirip geçirmediği araştırılmalıdır. Bunun dışında siroz hastalarının saptanması konusunda dikkat edilen detaylar şunlardır:
- Sirozla birlikte karaciğer serleşmesi
- Karaciğer büyümesi
- Karaciğer kenarlarının belirginleşmesi
- Dalak büyümesi
- Karında sıvı birikimi ve ödem
Bu tür saptamalar yapıldığında kişinin siroz hastalığı tanısı konulabilir. Ayrıca hekim tarafından yapılan muayenelerde ultrason ve diğer görüntüleme yöntemleri de önemlidir. Çeşitli kan tahlilleri ve biyopsi sonucu siroz hastalığının kesin teşhisi konulabilir.
Siroz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer sirozunun tedavisi, hastalığın mevcut durumuna göre farklı yöntemler uygulanarak yapılır. Tıbbi olarak siroz hastalığı, karaciğerin aldığı hasara bağlı olarak A, B ve C adıyla 3 farklı seviyeye ayrılır. Karaciğerin daha az hasar aldığı A ve B seviyesindeki siroz hastaları için düzenli hekim kontrolü tavsiye edilir. Bu kişilere uygulanan tedavide ilaçlar öne çıkar. Uzman hekimler, öncelikle karaciğerdeki sertleşmiş dokunun önüne geçmek için karaciğere yük oluşturabilecek besinlerin tüketilmemesini tavsiye eder. İleri düzey siroz hastalığı olanlarda ise karaciğer nakli gerekebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.