Gaziantep'te Son 30 Yılın En Büyük Zirai Don Felaketi!

Gaziantep'te Son 30 Yılın En Büyük Zirai Don Felaketi!
Gaziantep’te de Üzüm, Dut ve Antep Fıstığını don vurdu, çiftçi destek bekliyor

Türkiye, Nisan ayının ortasında beklenmedik bir tarımsal felaketle karşı karşıya kaldı. Son 30 yılın en büyük zirai don felaketi, 36 ilde tarımı vururken, Gaziantep başta olmak üzere birçok şehirde meyve bahçeleri ve tarım alanlarında büyük kayıplar yaşandı. Özellikle fındık, ceviz, elma, kayısı, kiraz, üzüm ve dut gibi stratejik ürünlerde ciddi rekolte düşüşü bekleniyor.

Gaziantep’te Üzüm, Dut ve Antep Fıstığı Zarar Gördü

Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden alınan ilk bilgilere göre, özellikle üzüm bağları, dut ağaçları ve erken çiçek açan Antep fıstığı alanlarında don nedeniyle ciddi hasar oluştu. Nurdağı, İslahiye, Oğuzeli ve Araban bölgelerinde üreticiler, sabaha karşı aniden düşen sıcaklıklar sonrası ürünlerini zarar görmüş halde buldu. Ziraat Odası ekipleri sahada hasar tespit çalışmalarına başladı.

Meteoroloji ve Valiliklerden Peş Peşe Uyarılar Geldi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ile birlikte birçok ilin valiliğinden zirai don uyarısı yapıldı. Gaziantep Valiliği, özellikle gece saatlerinde çiftçilerin ürünlerini korumaları ve tedbirli olmaları konusunda çağrıda bulundu.

Türkiye Genelinde Büyük Zarar: Yüzde 70-100 Arasında Kayıplar

Konya’dan Samsun’a, Malatya’dan Kastamonu’ya kadar birçok ilde meyve bahçeleri ciddi zarar gördü. Bazı bölgelerde zarar oranı yüzde 70 ila 100 arasında değişiyor. Malatya’da kayısı, Sivas’ta vişne, Niğde’de elma üreticileri büyük kayıplarla karşı karşıya. Samsun’un 60 köyünde 19 bin dönüm alan etkilenirken, Kastamonu’da 6 bin 725 dekar alan donla tahrip oldu.

“Afet Bölgesi İlan Edilsin” Çağrısı

Yaşanan felaketin ardından İYİ Parti ve AK Parti milletvekillerinden çağrılar geldi. Zirai dondan etkilenen bölgelerin "tarımsal afet bölgesi" ilan edilmesi ve zarar gören çiftçilere hızla destek verilmesi gerektiği vurgulandı.

Üreticiye Destek ve Erteleme Çağrısı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesi çağrısında bulunurken, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal üreticilere geçmiş olsun mesajı gönderdi. Tarım Bakanlığı, zarar gören üreticilerin il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak hasar tespit başvurusu yapmalarını istedi.

Gaziantepli Üretici Endişeli: "Destek Olmadan Ayakta Kalamayız"

Gaziantepli üreticiler, özellikle kuraklık ve zamlarla mücadele ettikleri bir dönemde böyle bir don felaketinin üretimi tamamen durma noktasına getirebileceğini söylüyor. Çiftçiler, hükümetin acil destek, sigorta ve borç erteleme mekanizmalarını hızla devreye almasını talep ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.