SASA dev tesisin açılışına hazırlanıyor!

SASA dev tesisin açılışına hazırlanıyor!
Erdemoğlu Holding'in gözde şirketlerinden SASA Polyester Sanayi AŞ'nin, ilk kez polyester ve elyafın ham maddesi olan Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) üretmek için Adana'da devlet desteğiyle kurduğu tesisin yıl sonuna faaliyete geçmesi planlanıyor

SASA'nın, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya'daki firmalarla yaptığı lisans, teknik hizmet ve mühendislik anlaşmalarının ardından 2021'de Seyhan ilçesindeki 375 dönüm alanda temelini attığı PTA tesisinin açılması için yürütülen hazırlıklarda sona gelindi.

Türkiye'nin PTA ithalatının önüne geçilmesinin hedeflendiği yaklaşık 1,7 milyar dolarlık petrokimya yatırımı, ekonomi ve istihdama katkı sunacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca "proje bazlı devlet yardımı" uygulamasıyla desteklenen tesis, yıllık 1 milyon 750 bin ton PTA üretim kapasitesine sahip olacak.

POLYESTER ÜRETİM KAPASİTESİNİ 1,4 MİLYON TONA ÇIKARDI

SASA Polyester Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, 2015'te Erdemoğlu Holding bünyesine geçen SASA'nın, polyester üretim kapasitesini 1,4 milyon tona çıkardığını söyledi.

Polyesterin çok sayıda alanda kullanıldığını dile getiren Şeker, "Üretim kapasitemiz yaklaşık 6 ay sonra 2,2 milyon tona ulaşacak. Türkiye'nin polyester ihtiyacının tamamını karşılayacağız. İç piyasadan kalan kısmı da ihraç edeceğiz. İnanıyorum ki 2026 sonunda yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracata ulaşmış olacağız." diye konuştu.

Şeker, Adana'da yapımı devam eden tesisin faaliyete geçmeye hazırlandığını belirterek, "PTA üretmek için 2021'de çıktığımız yolun sonuna geldik. Yıl sonuna ulaşmadan işletmelerimizi devreye alacağız ve PTA'yı üreteceğiz. Şu anda son hızla çalışıyoruz." dedi.

BÖLGEDEKİ EN BÜYÜK PTA TESİSİ OLACAK

Üretimin Türkiye'de ilk kez gerçekleştirileceğini ifade eden Şeker, şöyle konuştu: "Türkiye yıllık 1 milyar dolarlık PTA ithal ediyor. Yatırımla bu ithalatın da önüne geçmiş olacağız. Dolayısıyla cari açığın kapanmasına katkımız olacak. Avrupa, Kuzey Afrika, Rusya ve Hindistan'a kadar olan bölgedeki en büyük PTA tesisi olacak. İnşallah 2026 sonu itibarıyla SASA, Hindistan'a kadarki Asya bölgesi, Kuzey Afrika, Rusya ve Avrupa'nın tamamında en büyük polyester üreticisi olacak."

Tesisin kurulumunda gereken 300-400 tonluk ekipmanların zorlu yolculukla kente getirildiğini anlatan Şeker, proje için yaklaşık 1,7 milyar dolar harcandığını, SASA'nın Erdemoğlu Holding'e katılmasından sonra gerçekleştirilen yatırımların tutarının da 4 milyar dolara ulaştığını sözlerine ekledi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.