GAZİANTEP'TE SANAYİCİ DEVALÜASYON İSTER Mİ? Döviz Fiyatları Hem İthalat, İhracat YAPANI YIKIYOR!

GAZİANTEP'TE SANAYİCİ DEVALÜASYON İSTER Mİ? Döviz Fiyatları Hem İthalat, İhracat YAPANI YIKIYOR!
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan iş insanları, tekstil, halı ve gıda sektörüne yönelik yatırımlar ithalat yaparak ihracata dayalı çalışmalarını sürdürüyor.Ekonomideki dengesizlik hem fabrikatörleri hemde küçükk üreticiyi yıkıyor!

Gaziantep'te sanayici döviz artışları, bu süreçte, döviz kurlarında yaşanan her türlü artışı dikkatle izliyorlar. Firmalar, ürün ve hizmetlerin ticaretinde ödemelerde ve malzeme tedariklerinde dolar, euro ve diğer para birimlerini kullanmak durumunda kalıyorlar. Türk Lirası'nın döviz karşısında yaşadığı değer değişiklikleri, ihracatçı ve ithalatçı işletmeler açısından yakından takip edilen bir konu haline geliyor.Bu değişimler Gaziantep'te büyük sıkıntı yaşatıyor ve Gaziantep sanayisi 'GERÇEK' döviz politikası, faiz oranı uygulanmasını bekliyor...

TRUMP VE SEÇİM SÜRECİ TÜRKİYE'Yİ ETKİLİYOR

ABD'deki yaklaşan başkanlık seçimleri, global döviz piyasalarında belirsizlik yaratırken, doların geleceği konusunda çeşitli spekülasyonları da beraberinde getiriyor. Citigroup Inc. döviz stratejistleri doların son aylarda yaşadığı düşüşlere rağmen, yaklaşan seçimlerle birlikte güç kazanabileceğine dair öngörülerde bulunuyorlar.

AMERİKA'DA DOLAR DEĞER KAYBEDİYOR

Geçen ağustos ayı, dolar için Aralık ayından bu yana görülen en büyük aylık düşüşü işaret etti; dolar yüzde 1,7 oranında değer kaybetti. Ancak ABD'nin ikinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla verileri yukarı yönlü revize edildikten sonra dolar, hafta sonuna doğru bir toparlanma gösterdi ve kritik 100 direnci üzerinde kalmaya çalıştı.

DEVALÜASYON NE DEMEK? (Wikipedia Alıntısı)

Devalüasyon ile ithal malları pahalılaşırken yerli malların fiyatı da aşağı çekilmiş olur. Kurların belli bir istikrar içerisinde olduğu ya da sabit kur sisteminin uygulandığı kurlarda herhangi bir değişme yapılacaksa bu hükûmet tarafından yapılır. Hiçbir devlet kendi parasının diğer devletlerin parası karşısında değerinin düşmesini istemez. Ama bazen siyasi sebeplerle de yerli para, yabancı para karşısında değer kaybeder. Bir ülkenin toplam ithalatı toplam ihracatından fazla ise ithalat azaltılır, ihracat artırılır. Çünkü böyle bir durumda ekonomide dış ticaret açığı ortaya çıkmış demektir. O devletin satın alma gücünün azaltılması gerekir, kendi mallarını ihraç ederek ekonomisini kalkındırmaya ya da en azından kötü etkilenen ekonomisinde az da olsa bir düzelmeye gidebilir.

Devalüasyon yaşandığında enflasyon yükselir, faizler artar bu da ekonominin yavaşlamasına neden olur. Bu durum o devleti ihracata yönlendirir çünkü ithalat pahalılaşmıştır devletin satın alma gücü düşmüştür. Para arzı ve kıymet bedelinin birbirine eşitlendiği durumlarda yabancı para değer kazanır, yerli para değer kaybeder.

Bazı durumlarda IMF’nin müdahale etmesi gerekir. IMF o devleti devalüasyon yapmaya zorlar. Ama bu devalüasyonun ekonomiyi belli bir dengeye ulaştırabilmesi için karşı bir devletin devalüasyon yapmaması gerekir. Ayrıca enflasyon düşürülmeli, ihraç edilecek mallar yoğun talep alan mallar olmalıdır.

Ülkeler arasında yaşanan siyasi krizlerde bir ülke diğer ülkelere karşı döviz gelirlerini artırmak ister. Böyle bir durumda dış dengenin sağlanması için döviz kurlarını değiştirirler.

Devalüasyonun her devlete etkisi farklıdır. Uzun ve kısa dönemde incelendiğinde ticari dengeyi geliştirdiği görülür. Bazılarına göre de tam tersi söz konusudur. Uzun ve kısa dönemde ihracat ve ithalattaki talep esneklikleri de farklılık gösterir. Yani uzun dönemde devalüasyondan sonra oluşan ticaret dengeleri iyileşir, kısa dönemde ise kötüleşir. Ticaret dengesini azaltmak düşük esnekliğe bağlıdır fakat esneklik yükselirse ticaret dengesi gelişir. Bunun nedenine bakacak olursak; Fiyatların ayarlanması için belli bir süreye ihtiyaç vardır aynı zamanda mevcut anlaşmalar ve miktarlar varsa bu kısa dönemde değişiklik gösterir. Diğer önemli neden ise arz boşluğu oluşmasıdır. Arz boşluğu olursa iş ilişkileri kurulması ve yeni taleplerin hazırlanması zaman alabilir, bu da problem oluşturur.

Devalüasyon, ekonomisi istikrarlı olan devletler için uygulanamaz. Uygulanıyorsa muhakkak ödemelerinde açık vardır veya ekonomik kriz söz konusudur. Geri kalmış ülkelerin ithal mallara ihtiyacı vardır. Eğer ithal edecekleri mallar pahalıysa o ülke istediği kadar önleyici önlem alsın iç fiyatların yükselmesine mani olamayacaktır. Bu da şunu gösterir; O ülke devalüasyona gitme kararı vermeden önce gerekli önlemi almalıdır. İç fiyatlardaki yükselmeleri önlemelidir.



Stratejistlere göre, Donald Trump'ın yeniden seçilmesi halinde, dolar birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimine karşı değer kazanabilir. Bu durum, özellikle Euro'ya karşı açığa satış stratejisinde bir Trump etkisi yaratabilir.

Kaynak:Fevzi Tekin, Wikipedia

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.