STOKÇULAR FISTIĞA YATIRIM YAPMIYOR İŞTE NEDENİ!

STOKÇULAR FISTIĞA YATIRIM YAPMIYOR İŞTE NEDENİ!
Gaziantep’te bu yıl Antepfıstığında inanılmaz gelişmeler yaşanıyor. Fıstık piyasası hiç olmadığı kadar hareketli. Önce üreticiler fıstık fiyatları düşük diye eyleme geçti, daha sonra belediyeler üreticiye destek için fıstık alımına başladı.

Fıstık piyasasında bu gelişmeler yaşanırken yıllardır fıstık işletmeciliği yapan Neşet Uçar, gelişmeleri değerlendirdi ve önerilerde bulundu. Uçar, belediyelerin fıstığı piyasa şartlarından aldığını belirtirken, sorunun ürüne ve ihracata destek verilmesiyle çözüleceğini belirtti.

BELEDİYELER HER FISTIĞI ALMIYOR

Belediyelerin her fıstığı almadığını fıstığı 250-300 TL arasında aldıklarını söyleyen Neşet Uçar, “Belediyelerin aldığı fiyat piyasanın aynısı. Üretici için değişen bir şey yok. Belediyeler her malı da almıyorlar. Bozu çok olan malı alalım diyorlar. Kriter belirlemişler. Yani birinci sınıf bozu alıyorlar, lisanslı depoya koyuyorlar.” dedi.

GÜNEYDOĞUBİRLİK İYİYDİ

Fıstık üreticileri için Güneydoğu Birlik’in faydalı bir kurum olduğunu, piyasa düşmeden Güneydoğu birlik’in ürünü aldığını anlatan Uçar, “Güneydoğubirlik Mayıs ayı gibi de fıstığı işletmeciye satmaya başlardı. Şimdi bu alımların üreticiye bir faydası yok. Çünkü GATEM’deki fiyatlarla aynı. Sadece 4 gün gönce piyasaya gelen malın çoğu satılmıyordu. O açıdan iyi oldu” diye konuştu.

STOKÇULAR FISTIĞA YATIRIM YAPMIYOR

Uçar, bu sene fıstıkta rekoltenin 500-600 Bin ton civarında olduğunu, fıstıkta her yıl yaşanan bu fiyat sorununun ürüne ve ihracata destekle çözüme kavuşacağını söyledi. Uçar, “Faizler yüksek olduğu için stokçular fıstığa yatırım yapmıyor. Çoğu parasını faize yatırdı. En iyi çözüm yolu ürüne kilo başına destek vermektir” dedi.

İÇ TÜKETİMİMİZ 100-150 BİN TON

Fıstıkta rakibimizin İran ve Amerika olduğunu, bizim fiyatlar yüksek kaldığı için bu ülkelerle rekabet edemediğimizi söyleyen Uçar, “Bu sene fıstık rekoltesi çok fazla. Türkiye’nin ihtiyacı yıllık 100-150 Bin ton. Biz 600 bin ton civarındaki rekolteyi iç piyasada tüketemeyiz. İran ve Amerika’da fıstık daha ucuz olduğu için ihracata da veremiyoruz. Üreticinin yanı sıra ihracatçıya da destek verilmeli. Fındık ve buğdayda olduğu gibi fıstığa da destek şart ”şeklinde konuştu. M

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.