Vergisel avantajlardan faydalanmak isteyen şirketler Nama, Hamiline hisse senedi bastırmaya yöneliyor.

Vergisel avantajlardan faydalanmak isteyen şirketler Nama, Hamiline hisse senedi bastırmaya yöneliyor.
Halka kapalı Anonim şirketlerde nama, hamiline hisse senedi bastıran şirketler, birtakım vergisel avantajlarından yararlanabilecekler.

Düzenlemeye göre, nama, hamiline hisse senedi basımı yapan şirket pay sahibi, pay senedini bastırdığı (edindiği) tarihten itibaren 2 yıl sonra payını devir ederse gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV gibi vergi yüklerinden muafiyet elde edecek. Konunun uzmanları, bu uygulamanın amacını, şirketlere yeni yatırımcılar çekme imkânı sunarak ekonomiyi büyütmek ve finansal piyasalara likidite sağlamak olduğunu bildirmektedir.

İlk olarak, hisse senedi basımı yaptıran hisse sahipleri gelir vergisi açısından avantajlı duruma geçecek. Yapılan düzenleme ile hamiline yazılı hisse senedi devrinden elde edilen gelirler, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. maddesinin 1. fıkrasının 4. bendi uyarınca gelir vergisinden muaf tutulacaktır.

Ayrıca, kurumlar vergisi konusunda da önemli bir değişiklik yapıldı. Hisse senedi basımı yapan şirketlerin en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleriyle aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetlerin satışından doğan kazançların % 75’lik kısmı kurumlar vergisinden muaftır. Bu durum, şirketlerin maliyetlerini düşürecek ve büyüme potansiyellerini artıracak.

KDV avantajı da hisse senedi basımı yapan şirketler için bir diğer kazanım olacak. Nama, Hamiline yazılı hisse senetlerinin satışı ile gerçekleşen devirler KDV’den istisna edilmiştir.

Tüm bu vergi avantajlarının yanı sıra hisse senedi basımı yapan şirketler, hem hamiline yazılı hisse senedi bastırma zorunluluğunu yerine getirmiş olup cezai yaptırımlar ile karşılaşmayacak hem de senet bastırmanın sağladığı devir kolaylığı gibi ek avantajlardan da yararlanabilecekler.

Bu yazımızı www.hissesenedibasim.com sitesinden edindiğimiz bilgilerle oluşturduk, daha fazla bilgi için www.hissesenedibasim.com/hisse-senedi-basimi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.