Gaziantep Üniversitesi'nde Kuantum Fiziği ve Din Konferansı
Etkinlik, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlendi ve Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Biçer ile Araştırmacı Yazar Eda Alemdar konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Ramazan Biçer, konuşmasında kuantum fiziği ile dini perspektifler arasındaki ilişkiyi ele aldı. Biçer, fiziğin yeni bir aşama kaydettiğini ve bu aşamanın kuantum fiziği olduğunu belirtti. Biçer, "Kuantum fiziği, dini anlamda metafizikle doğrudan alakalıdır. Newton fiziği genelde dini benimsemez ve karşı çıkar. Newton fiziğine göre yer çekimi vardır ve bu nedenle elimizdeki peçete yere düşer. Ancak kuantum fiziğine göre yer çekiminin ötesinde bir bağ vardır" dedi. Ayrıca, kuantum fiziğinin bazı dini olağanüstülükleri anlamamıza olanak sağladığını ekledi. Biçer, örnek olarak Azrail'in aynı anda birçok canı almasının çift yarık deneyine göre mümkün olabileceğini belirtti.
Araştırmacı Yazar Eda Alemdar, fizik ile kuantum fiziği arasındaki farkı anlattı. Alemdar, "Fizik atomu, kuantum fizik ise atom altı parçacıkları inceler. Kuantum fizik, atom altı dünyanın temel ilkelerini anlamamızı sağlayan bir bilim dalıdır. Parçacıkların ve enerjinin en küçük birimleriyle ilgilenir ve klasik fizik kurallarının ötesine geçer" diye konuştu. Alemdar, evrende var olan bir parçacığın sürekli belirsizlik içinde olduğunu ve bu tür parçacıkların garip davranışlarını kuantum fiziğinin açıkladığını vurguladı.
Etkinliğin açılışında konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Hasırcı, İslam'ın geleceği öngören bir din olduğunu belirtti. Hasırcı, "İslam skolastik bir din değildir. İslam, geleceği öngören, düşüncelerini inceleyen ve ele alan bir dindir. Bugün kuantum fiziği, fiziğin ulaştığı en son noktalardan biridir. Müslüman olarak fizik, biyoloji gibi bilimlerin ulaştığı son noktayı bilmemiz gerekiyor" dedi.
Kaynak:Cumhur Dülek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.