Gaziantep'te İNTİHARLARDA TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILIYOR! BUNA KİM DUR DİYECEK?

Gaziantep'te İNTİHARLARDA TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILIYOR! BUNA KİM DUR DİYECEK?
Gaziantep’te geçen hafta 11 intihar ve intihar girişimi meydana gelmiş, 11 kişi canına kıyıp yaşamını yitirirken 3 kişi de ağır yaralı olarak hastanelere kaldırılmıştı. Son iki günde 4 intihar vakası daha meydana gelmesi akıllara çeşitli soruları getirdi.

Dün canına kıyan kişinin 1 yıl önce intihar sonucu yaşamını yitiren annesinin ölüm yıldönümünde canına kıyması, bugün de yaşamına son veren kişinin 5 yıl önce intihar girişiminde bulunup kendisini astığı ip kopunca ölümden dönen bir kişi olması bu soruların yerindeliği göz önüne seriyor.

Sıklıkla intihar haberlerinin bu tür vakaları teşvik ettiği yönünde iddialarda bulunanlar ve bu konuda gazetecileri sert bir şekilde eleştirenler anlık gelişen olaylar dışında göstere göstere gelen bu tür vakalar konusunda ne yapmış acaba? Şehirde farklı kurumlarda çalışan psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacılar ile farklı mesleklerden uzmanların da yer aldığı komisyonlar kurulup çalışmalar yapıldığı söylense de bununla ilgili kamuoyuna açıklanan bir çalışma takvimi veya rapor bulunmuyor.

Gazetecilerin bir görevleri de toplumsal olaylar veya kamuya mal olmuş kişilerle ilgili dikkat çekici, merak edilen konuları kamuoyuna aktarmaktır. “İntihar vakalarıyla ilgili haberler olumsuz etki yapıyor”, “Ölen kişilerin aileleri, kurumları veya toplulukları bu konuda haksızlığa uğruyor” tarzındaki eleştileri/önerileri de dikkate alarak ölen kişilerin, isim, cinsiyet, meslek ve diğer vasıflarını dikkate almadan yazdık. 2 haftada 15 kişi canına kıydı; 12’si hayatından oldu, 3’ü yaşam mücadelesi veriyor! Burada kimseyi incitici, yargılayıcı bir bilgi yer almıyor! Herhangi bir algı çalışması da içermiyor! Sadece kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlayan bir haber metni. Burada ilk sırada sorgulanacak, konuyla ilgili sorulara muhatap olacak kişi ve kurumlar belli! Aile. Sağlık, Milli Eğitim, Diyanet ve diğer kurumlar ile buralarda görev yapan ilgili uzmanlar!

Şimdi kamuoyu adına soruyoruz? Bu vakalarla ilgili ciddi ve topyekün bir çalışma yapılıyor mu? Yapılıyorsa hangi aşamada? Bugüne kadar intihara meyilli olan kaç kişiye ulaşıldı? İntihar girişiminde bulunan kaç kişiye ulaşıldı? Ya da genel olarak topluma yönelik hangi duyarlılık mesajlarını içerek bilgilendirici saha çalışmaları gerçekleştirildi?

İntihar haberlerini vermeyi elbette istemiyoruz. Bir tiyatro, konser, spor karşılaşması havasında heyecanla bu tür haberleri beklemiyor ve yayınlamıyoruz ancak ortada bir gerçek varsa bunu da okurlarımıza duyurmak görevimizdir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum