Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanunumuzun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenleme altına alınmıştır.

Maddeye göre evliliğin en az bir yıl sürmüş olması, eşlerin birlikte başvurması veya taraflardan her ikisinde bu davayı kabul etmesi durumunda evlilik birliği temelinden sarsılmış kabul edilerek boşanmaya karar verilebilmektedir.

Anlaşmalı boşanmanın olabilmesi için aşağıda yer alan 4 şartın bir arada gerçekleşmiş olması gerekmektedir:

Evliliğin En Az 1 Yıl Sürmüş Olması

Tarafların anlaşmalı boşanma müessesesinde başvurabilmeleri için her şeyden evvel söz konusu evliliğin minimum bir yıl sürmüş olması gerekmektedir. Bir yılı doldurmamış evlilikler noktasında taraflar anlaşmalı boşanma yoluna gitmeye çalışırlarsa hakim davalarını reddedecektir.

Tarafların Boşanma ve Ferileri Noktasında İradelerini Tamamen Ortaya Koyarak, Bu İrade Noktasında Mutabık Olmuş Olmaları ve Mahkemenin Bunu Uygun Bulması

Mahkeme tarafından onaylanmadığı sürece boşanmanın ferilerine ilişkin anlaşmalar geçerli kabul edilmemektedir. Bu nedenle tarafların boşanabilmeleri için hakimin boşanmanın maddi sonuçları ile velayete ilişkin durumlar hususunda da taraflarca mutabık kalınan boşanma protokolünü uygun bulması gerekmektedir.

Peki boşanmanın maddi anlamda sonuçlarından ve velayete ilişkin durumlardan anlaşılması gerekenler nelerdir?

Boşanmanın maddi anlamda sonuçları; maddi ve manevi tazminat, yoksulluk nafakası gibi istemlerdir. Velayete ilişkin anlaşılması gerekenler ise çocuğun velayetinin annede mi yoksa babada mı kalacağı, velayet sahibi olmayan eşin çocuk ile kişisel ilişki kurması ve çocuğa ödeyeceği iştirak nafakası ile ilgili durumlardır.

Hakim hem çocukların hem de tarafların menfaatleri doğrultusunda protokol üzerinde gerekli görmesi halinde değişiklik yapabilir. Boşanma kararı kesinleşene kadar tarafların anlaşmadan vazgeçebilmeleri mümkündür.

Söz konusu protokolün boşanma avukatı gözetiminde hazırlanması ileri de yaşanabilecek hak kayıplarını engellemenize yardımcı olacaktır.

Eşlerin Birlikte Başvurmaları yahut Eşlerden Birinin Diğerinin Davasını Kabul Etmesi

Anlaşmalı boşanmadan söz edebilmek için eşlerin mahkemeye birlikte başvurmaları ya da bir tarafın açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi gerekmektedir.

Hakim Tarafları Mahkeme Huzurunda Dinlemeli ve Hür İradeleri İle Anlaştıkları Hususunda Görüş Edinmeli

Hakim anlaşmalı boşanma için başvuru da bulunulması üzerine bir duruşma günü tesis etmektedir. Duruşma gününde taraflar hazır olmalı ve imzaladıkları protokol üzerinde mutabık kaldıklarını hiçbir baskı altında kalmaksızın dile getirmelidirler. Taraflar anlaşmalı boşanma da duruşmaya katılım sağlamak istememekte çalıştıkları boşanma avukatının kendileri yerine gidip anlaşmalı boşanma protokolü kabul ettiği söylemelerini istemektedirler. Ancak değindiğimiz üzere anlaşmalı boşanma protokolünü avukatın müvekkili adına kabul edildiğini söylemesi yeterli değildir, anlaşmalı boşanma davasının taraflarının bizzat kendilerinin gelip anlaşmalı boşanma protokolündeki tüm maddeleri kabul ettiklerini söylemeleri gerekmektedir.

Çekişmeli boşanma süreci ise tamamen farklı prosedürler üzerinden ilerlemektedir. Anlaşmalı boşanma ile taraflar kısa bir sürede boşanabilecek iken çekişmeli boşanma davası açılması durumunda süreç oldukça uzayabilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri