Kırgızistan Bişkek Merkez Cami

Kırgızistan Bişkek Merkez Cami mimarisi Ankara Kocatepe Cami’den ilham alınarak Osmanlı cami mimarı tasarımında inşa edilmiştir.

Bişkek’te Cami Orta Asya’nın en büyük camilerinden biridir. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Türkiye halkı tarafından Kırgız halkına hediye olarak 2012 yılında yapımına başlanan cami 2018 yılında ibadete açılmıştır. Açıldığı günden bugüne Bişkek’te Müslümanlara hizmet veriyor.

Cami mimarisi Ankara Kocatepe Cami’den ilham alınarak Osmanlı cami mimarı tasarımında inşa edilmiştir. İmam Serahsi Cami 20 bin kişi aynı anda namaz kılabilmektedir. 35000 m2 arazi üzerine kurulmuştur. Dört bölümden oluşmakta ve külliye hizmetindedir. Din hizmetleri müşavirliği ve müftülük binaları da külliye içerisinde yer almaktadır. İç süslemeleri, cami avizesi Osmanlı el sanatlarına uygun şekilde yapılmıştır. Cami halısı, avizesi ve diğer birçok malzeme getirilmiştir.

Cami Avizeleri

Cami avizesi modelleri tasarımı Türkiye'nin ilk cami avize imalatçıları olan Üstün Avize firması tarafından yapılmıştır. Cami avizesi ve caminin halısı uyum içendedir. Avize ve Halı aynı tasarıma sahiptir. Cami avizeleri imalatında kaliteli işçilik ve yüksek birinci kalite malzeme kullanılmıştır. Avize kararma ve paslanma yapmayacak malzemeden üretilmiştir. Özenle paketlenen avizeler hava kargo ile Bişkek’e ulaşmıştır. Cami avizeleri Türkiye’den giden özel ekip ile caminin kubbesine asılmıştır.

7000 metrekare alanda 37 metre kubbe yüksekliği 4 minaresi ile Osmanlı Mimari karakteri sergilemektedir. Cami Osmanlı mimarı karakterini yansıtırken avizesine Selçuklu ve Osmanlı mimarisine sahiptir. Caminin avizeleri on iki kollu Selçuklu yıldızından oluşturulmuştur. Ana avize 10 metre genişliğinde, 7,5 metre yüksekliğinde ve Osmanlı kandiller taşımaktadır. Avizeler yoğun Selçuklu süslemeler taşımaktadır. İbadethanenin tüm masrafları olduğu gibi cami avizesi fiyatları Türk halkı tarafından karşılanmıştır.

Açılışı bölge halkı tarafından merak ve heyecanla beklenen cami, Türkiye ve Kırgızistan cumhurbaşkanları, çok sayıda bakan, devlet yetkilileri ve halktan büyük bir kalabalığın coşku ile yapılmıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, yapılan dualardan sonra kurdele kesme töreni ile caminin açılışını yaptılar. Açılıştan itibaren avize ve cami iç süslemelerine yoğun ilgi olmuştur. İç mekânın fotoğrafları ziyaretçiler tarafından çekilmiştir.

https://www.ustunavize.com/kirgizistan-biskek-cami-avizeleri-tasarim-imalat-ve-montaji-587

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri